Slovenija
16203 ogledov

Lovljenje žogice: "To je popolna formula za katastrofo."

Pasja igra z žogo Profimedia
Čeprav mnogi skrbniki psov še vedno prisegajo na to, da njihov pes naravnost obožuje lovljenje žogic, maserka psov svari, da ta igra lahko hitro vodi do poškodb.

10. junija se bo odvijal Žurnalov Festival za ljubitelje živali, kjer se bodo predstavile različne vrste živali, med drugim pa bodo svoje delo obiskovalcem predstavili tudi poklici, ki so svoje življenje posvetili živalim.

Tako boste lahko na festivalu obiskali brezplačno delavnico masaž, ki jo bo vodila Urša Petrovič. Sama je ena izmed prvih v Sloveniji, ki izvaja miofascialno masažo psov. To je varna in neinvazivna masaža, primerna za pse v vseh življenjskih obdobjih. Pri mladih psih se tako uporablja za preventivo in okrevanje po poškodbah, pri starejših pa za lajšanje kroničnih bolečin in lepšo starost. Svoje znanje masaže psov je dobila v Veliki Britaniji, po dveh letih napornega študija pa je to predstavila tudi Sloveniji in ustanovila svoje podjetje Caninaviva.

Na brezplačno delavnico s svojim psom pridite v soboto 10. junija ob 16. uri, kjer se boste lahko naučili nekaj osnov terapije. Ves čas trajanja festivala boste lahko pravili brezplačen pregled mišic in posvet. Na brezplačno in res koristno delavnico se lahko prijavite prek elektronskega naslova: info@caninaviva.si. Festival za ljubitelje živali se bo odvijal 10. junija na travniku pred mestno hišo – Trg Edvarda Kardelja 1 v Novi Gorici. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 17. junij.

CANINAVIVA | Avtor: CANINAVIVA CANINAVIVA
Lovljenje žogic ni tako nedolžno kot se zdi na prvi pogled

Čeprav je metanje in lovljenje žogice aktivnost, ki jo številni skrbniki počnejo vsak dan s svojimi kužki, pa Urša opozarja, da lahko ta na videz nedolžna igra vodi do raznoraznih poškodb.

"Pri lovljenju žogic in ostalih predmetov smo priča hitremu razporejanju velikih sil," je začela Urša. "Ko vržeš žogico, pes hitro štarta iz mirovanja, med lovljenjem pa morda skoči in pristane na zadnjih nogah ali pa se silovito zaustavi. To je popolna formula za katastrofo," je opozorila. Zadnje noge so namreč primarno odgovorne za pogon in niso prilagojene za pristajanje po visokih skokih. Na telo jih pripenja kolčni sklep, medtem ko je sklep prednjih nog s trupom izključno mišični, saj psi nimajo ključnice kot mi. "To prednjim nogam omogoči boljšo sposobnost prenašanja velikih sil. Naloga prednjih nog je torej zaviranje, zavijanje in pristajanje, zadnjih pa pogon. Poleg poškodb zadnjih nog (predvsem kolen) lahko pride tudi do poškodb prstov, zapestij in drugih delov telesa, kar predstavlja še večje tveganje za psa."

Aljaški malamut Pasma Slovenija "Trmasti in samosvoji, a izjemno mogočni in inteligentni psi"

"Če poškodbe ne vidimo, še ne pomeni, da je ni"

CANINAVIVA | Avtor: CANINAVIVA CANINAVIVA
Morda se na prvo žogo zdi, da je lovljenje žogic igra, ki neizmerno razveseljuje našega psa, medtem pa Urša svari, da lahko to vodi v resnejše poškodbe. "Mikro poškodbe, ki nastanejo ob metanju žogic, velikokrat dolgo časa ostanejo skrite in se pogosto nabirajo več let. Psi hodijo po štirih nogah, kar pomeni, da lahko z razbremenjevanjem in kompenzacijo drugih delov telesa prikrijejo manjše poškodbe, ki čez čas vodijo do večjih težav in sklepnih obolenj," je povedala in dodala, da do poškodbe redko pride nenadoma. Ker se psi na neravnovesje v telesu prilagodijo relativno hitro, včasih zelo težko opazimo, da je nekaj narobe.

"Zaradi pretiranega vznemirjenja in povišane ravni stresnih hormonov v krvi, se težave pogosto pokažejo šele takrat, ko se pes umiri. Nekatere simptome kot je na primer hipertrofija mišic zaradi kompenzacije lahko nehote zamenjamo s tem, da je pes fit."

Ko žival v naravi lovi, po ulovu sledi počitek, ki omogoča telesu, da se normalizira. "Žogico vržemo večkrat zaporedoma in tako dobimo psa, ki se zaradi konstanto povišane ravni stresnih hormonov težko umiri in daje vtis, da potrebuje vedno več gibanja. Zaradi tega mu še pogosteje mečemo žogico, kar je v resnici narobe, saj pes nujno potrebuje počitek," je dejala.

"Povišan srčni utrip, povišane ravni adrenalina in kortizola, pretirana navdušenost, nezmožnost učenja, zmanjšanje kontrole in povečana frustracija so pogosto razlog za pojav vedenjskih težav."

 

"Vendar moj kuža naravnost obožuje lovljenje žogic"

Kot je dejala k njej pogosto pridejo psi, ki okrevajo po poškodbi ali pa imajo katero izmed ortopedskih težav. Takrat se s skrbniki prvo pogovori o igri z žogico, saj to upočasni fizično rehabilitacijo in jo zaradi tega tudi močno odsvetuje. "Pomembno je, da se težave lotimo celostno in poskrbimo za preventivo in zmanjšanje možnosti nadaljnjih poškodb. Prav tako kot se izogibamo hoji po stopnicah, drsečim površinam in skakanju z višine, se izogibamo tudi metanju žogic."

CANINAVIVA | Avtor: CANINAVIVA CANINAVIVA
Raje izberite druge igre kot pa metanje žogice

Pri tem Urša svetuje, da najdete drugačne igrice, kjer ni tveganja za poškodbe. "Psu lahko skrivate priboljške in jih potresete po travi ali pa skrijete v rolice toaletnega papirja, nato pa spustite psa, da jih najde. Pri tem je pomembno, da pes ni sit, saj to povzroča dodaten nepotreben stres."

Tibetanski mastif Ga prepoznate? Slovenija Ogromna in draga pasma, ki je polna neskončne ljubezni

Namesto metanja lahko žogico tudi skrivate. Najprej to storite pred psom, nato pa jo skrijete takrat, ko pes ne gleda. Z vsako igro lahko zahtevnost tudi stopnjujete.

Pasja igra z žogo | Avtor: Profimedia Profimedia
Če pa res ne gre brez metanja žogic, potem predlaga, da žogico vsaj zakotalite po tleh, da ne pride do skokov in pristanov na zadnjih nogah. "Psa pred igro dobro ogrejte in nato ohladite. Žogico vrzite maksimalno enkrat ali dvakrat, in če gre, ne vsak dan. Pazite tudi na podlago za igro, ki naj je mehka in varna. Pri psih, ki imajo že težave z gibanjem in vedenjem, pa je metanje žogic 'no go' in ga odsvetujem," je še zaključila.

dezurni@styria-media.si