Slovenija
116 ogledov

LSD in nore gobe za duševne bolnike?

Zadnje raziskave posnetkov možganov so pokazale, da LSD, ketamin in psilocibin d Žurnal24 main
Psihedelične droge lahko v kombinaciji s psihoterapijo pomagajo ljudem, ki trpijo za depresijo, obsesivnimi motnjami ali kroničnimi bolečinami, so prepričani znanstveniki.

Psihedelične substance so bile v preteklosti redno prisotne v psihiatriji, vendar pa so v zadnjih desetletjih njihovo uporabo močno omejili predvsem zaradi negativnih predstav, ki so jih imajo ljudje glede mamil, doberšen del o njihovi škodljivosti pa so pristavile še vladne propagande. Švicarski strokovnjaki so po dolgem lasu spregovorili, kar si mnogi mislijo že dalj časa, in sicer da bi morali drugače gledati na LSD, ketamin ali nore gobe.

Zmanjšujejo simptome duševnih motenj
Zadnje raziskave posnetkov možganov so pokazale, da LSD, ketamin in psilocibin delujejo na možgane na način, ki pomaga zmanjšati simptome različnih duševnih motenj. Znanstveniki so prepričani, da te substance delujejo kot katalizator, ki bolnikom pomaga, da spremenijo percepcijo svojih problemov in bolečin, kar psihoterapevtom omogoča, da se jih lotijo z drugimi prijemi.

"Psihedeliki lahko ponudijo novo perspektivo še posebej takrat, ko se pojavijo stvari, kot so potlačeni spomini," je dejal Franz Vollenweider z univerzitetne psihiatrične klinike v Zürichu. Vollenweider in njegov kolega ter Michael Kometer trdita, da dokazi iz prejšnjih študij kažejo, da lahko taka mamila olajšajo duševne probleme z delovanjem na sisteme nevrotransmiterjev v možganih, ki so spremenjeni pri ljudeh z depresijo ali tesnobo.

Zdravljenje z majhnimi odmerki
Toda če bodo zdravniki svoje bolnike v prihodnosti zdravili s psihedeličnimi substancami, je pomembno, da so odmerki majhni in se jih predpisuje za kratko obdobje, pa še to v kombinaciji s terapevtskimi seansami, opozarjajo znanstveniki.

Manjša študija, ki so jo ta mesec objavili v ZDA, je pokazala, da injekcija ketamina, anestetika, ki se ga uporablja tako v medicini kot v veterini, a ga ljudje zlorabljajo tudi v rekreativne namene, v nekaj minutah dvigne razpoloženje pri bolnikih s hudimi oblikami bipolarne motnje.

Duševne bolezni, kot je depresija, postajajo čedalje večji zdravstveni problem po svetu, saj se mnogi bolniki s hudimi duševnimi motnjami ne odzivajo na zdravila, kot so pogosto predpisani selektivni inhibitorji privzema serotonina (SSRI), ki jih najdemo v prozacu ali paxilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.