Slovenija
63 ogledov

Luko je sram pred tujimi ladjarji

Bojan Brank in Samo Omrzel
1/2
Nataša Čepar
Luka Koper potrebuje soglasje za pogobitev morskega dna, da bi lahko sprejemala kontejnerske velikanke, sicer jo bodo blagovni tokovi obšli.

„O poglabljanju govorimo že veliko časa, ladjarje mineva potrpljenje,“ je ob včerajšnjem obisku ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela dejal Bojan Brank, vršilec dolžnosti predsednika uprave Luke Koper. Dejal je, da ga je pred tujimi ladjarji celo sram, ker se zadeve ne premaknejo. Minister je razvojne in širitvene načrte, ki mu jih je predstavil Brank, podprl in obljubil svojo pomoč za njihovo uresničitev.

Težave s soglasji

V Luki Koper so sicer včeraj po dogovoru s koprsko občino glede parcele za odlaganje mulja objavili razpisa za poglabljanje morskega dna in gradnjo kaset za mulj. Pričakujejo še soglasje Agencije RS za okolje (Arso). „ Zdaj čakamo na gradbeno dovoljenje, če ne bo zapletov, lahko poglobitev opravimo do konca leta,“ je napovedal Brank. Po projekcijah za rast pretovora v severnojadranskih pristaniščih (ki skupaj predstavljajo še vedno četrtino zmogljivosti Rotterdama) bodo ladjarji uporabljali vse večje ladje. „Koper bo moral v prihodnje sprejeti ladje, z nosilnostjo devet tisoč kontejnerskih enot (teu), medtem ko trenutno lahko sprejme ladje z nosilnostjo do sedem tisoč teu,“ je razložil

„Bojmo se sebe“

Brank je poudaril, da se za Slovenijo ni bati konkurence v severnem Jadranu, pač pa se moramo bati sebe. Država bi se morala strateško odločiti, kaj bo spodbujala. „Luka ima prvovrstna kmetijska zemljišča v Pomorju, ki bi jih rada zamenjala za skladiščne površine, prav tako bi lahko uporabili izkopani material iz predora Markovec pri izgradnji kaset za mulj, a se o tem ni bilo mogoče dogovoriti, je navedel primere neuspešnega komuniciranja s predstavniki oblasti."

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 21:06 10.julij 2013.

    Zatirajo in zavirajo nas na vseh področjih naši vladajoči , ... a narod ostaja slep, ... in celo butast. Žal.