Slovenija
2261 ogledov

Magna z novimi obljubami okoljevarstvenikom

Magna Styer EPA/RALF HIRSCHBERGER
V dneh, ko imajo nevladniki, še možnost pritožbe na okoljevarstveno soglasje, ki ga je agencija za okolje izdala avtomobilskemu gigantu Magna Steyer, z vseh strani padajo različne obljube in pobude, na drugi pa se stopnjujejo tudi pritiski z vseh strani.
Z ministrstva za gospodarstvo so tako pet pred dvanajsto sporočili, da se je Magna zavezala za izgradnjo industrijskega tira in prenos tovora na železnico že v prvi fazi. Poleg nevladne organizacije Umanotera, ki je kot stranski udeleženec v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja opozarjala na velik vpliv cestnega tovornega prometa na kakovost zraka in podnebje, je po besedah gospodarskega ministrstva kot ključno pri zavezi sodelovalo ministrstvo za infrastrukturo.

"Rezultat konstruktivnega dialoga med vsemi deležniki je pisna zaveza Magne Steyr, da bo še v prvi fazi zgrajen tudi industrijski tir znotraj obrata. Na tak način bo možen prevoz tovora po železnici, kar bo pripomoglo k zmanjšanju škodljivih emisij iz prometa," so še navedli v sporočilu za javnost na gospodarskem ministrstvu, kjer so objavili tudi pismo zaveze z današnjim datumom naslovljeno na infrastrukturnega državnega sekretarja Jureta Lebna.

Umanotera se je po zavezi pritožbi odpovedala ...

Zadnje obljube Magne gre razumeti tudi kot poskus sodelovanja z nevladnimi organizacijami. Pritožba na okoljevarstveno soglasje za izgradnjo lakirnice, katere od nevladnih organizacij, bi namreč zelo verjetno pomenila umik Magne iz Hoč na Madžarsko.

Najverjetnejšo pritožbo na soglasje so napovedali prav v Umanoteri, kjer so se je zdaj odločili, da se ne bodo pritožila, in Slovenskem E-forum. "Po Umanoterinem mnenju gre za korak, ki ustrezno naslavlja vpliv na kakovost zraka in podnebje," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost

Na Inštitutu za politike prostore (IPoP) pa so se na primer že pred časom odločili, da se iz postopka umikajo, saj so v tej fazi postavljeni pred odločitev ‘vse ali nič’, ki ni prava izbira. Pritožili se ne bodo niti v društvu Ekologi brez meja in Zvezi ekoloških gibanj (ZEG).

Po tem ko je bila odločba vročena vsem 12 udeležencev v postopku, začne teči 15-dnevni rok za oddajo pritožb na odločitev agencije za okolje.

Glede investicije avtomobilskega giganta v Sloveniji so se v zadnjih dneh na eni strani oglasili tudi sindikalisti in okoliški prebivalci, ki prihod podjetja pozdravljajo, na drugi strani pa sta na pritiske opozorila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in tudi Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS).

Magna Magna Slovenija Glede Magne se je oglasila tudi KPK
Komentarjev 12
  • Avatar Leon
    Leon 14:59 28.avgust 2017.

    Umanotera je primaknila svoj piskrček bližje lokalnim in parlamentarnim volitvam ; Torej njihov slogan o zelenih delovnih mestih bom preoblikoval v Spodbujam delovna mesta ,ki mi prinašajo osebno korist !

  • Rudman 08:24 28.avgust 2017.

    In si pridelajte za na svojo mizo, ne pa da cakate da vam do drzava kaj dala. Do sedaj ste smo dobili en drek in sedaj mislite da vam bodo dali kruh. Dobili boste le lepo zapakiran drek v zlati ...prikaži več foliji. In to kaj sedaj vidite je le zlata folija. Ce se podjetje zgradi pa bo zacelo smrdeti. Vprasajte se zakaj niso dobili soglasja za gradnjo v Avstriji, pa vam bo vse jasno. Ce bi se podpiralo domaca podjetja, tako kot se to dela za tuja ne bi bilo toliko brezposelnih. Podpira se prodaja domacih in..

  • Rudman 08:19 28.avgust 2017.

    Dragi mariborcani, ce se mislite prodati zaradi enega podjetja, na racun kvalitete svojega zivljenja, potem ste res neumni. Nategnili vas bodo na suho. Magna bo zahtevala 100 hektarjev zemlje in to rodovitne da nebo pomote in ker so vsi skupaj ...prikaži več se bolj neumni boste zaradi odvoza te rodovitne zemlje posekali se 30 hektarjev gozda. In to vse skupaj za 500 delovnih mest. politiki so obljubljali 4000 delovnih mest. Tisti kateri podpirate taksna podjetja raje zagrabite matike v roke.