Slovenija
82 ogledov

Malečnik ne bo več plaval

slovenija 03.09.13. poplave, Malecnik ob dravi, maribor, foto: nino vernik nino vernik
Del sanacije zaključen, v Dupleku še čakajo obljubljena dela.

"Sanacijska dela bodo veliko pripomogla, da prebivalci ob Dravi v Malečniku ne bodo več trepetali ob vsaki malo višji vodi," je pojasnil Jožef Škof, predsednik krajevne skupnosti Malečnik pri Mariboru.

Urediti je treba še več

Spomnimo, novembra lani so hude poplave močno prizadele prav Malečnik in Dogoše. Več hiš je bilo pod vodo, lokalni veljaki pa so za stanje med drugim krivili slabo očiščeno staro strugo reke Drave in državo, da ne nameni denarja za takšno sanacijo.

Julija, med obiskom ministra Gregorja Židana v Dupleku, so dočakali podpis pogodbe. Z direktorjem Vodnega gospodarskega podjetja Drava Ptuj Borutom Roškarjem in direktorjem družbe Projekt Nova Gorica Vladimirjem Durcikom je podpisal pogodbo v okviru projekta Zagotavljanje poplavne varnosti v porečju Drave – prva faza. Vrednost pogodbe skupaj z nadzornimi deli znaša 6,6 milijona 
evrov.

"V Dogošah je bila izvedena poglobitev Drave in izgrajen visokovodni nasip. Ocenjena vrednost del je okoli 2,3 milijona evrov. Včeraj pa smo pristojnim izrazili željo, da je treba še dodatno urediti to poplavno območje," je pojasnil Škof in dodal, da bodo nekaj sredstev namenile tudi Dravske elektrarne Maribor, ki upravljajo Dravo in bodo sanirale del reke med Mariborom in Malečnikom.

V Dupleku še čakajo

V Občini Duplek se dela še niso začela. "Te dni nameravam poklicati na ministrstvo, kdaj lahko pričakujemo ureditev protipoplavnega nasipa v naši občini. Obljubili so nam, da naj bi se dela začela jeseni," je pojasnil župan Mitja Horvat. Ta del sanacije naj bi stal 4,3 milijona evrov, dela pa naj bi bila zaključena leta 2015.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.