Slovenija
29777 ogledov

Mali čudež: V Sloveniji testirajo hitri vlak, ki lahko vozi do 300 km/h

Frecciarossa hitri vlak
1/2
Profimedia
Trenitalia, italijanski družba za upravljanje vlakov, je začel testirati progo do Opčin in nato proti Sežani. Po poročanju Euronewsa bi redne povezave lahko vzpostavili že aprila 2024.

Povezava Benetk in Ljubljane s hitrim vlakom bi lahko po pisanju Euronewsa pripomogla k čezmejnim potovanjem, dodajajo pri Euronewsu, kjer dodajajo, da Italija in Slovenija nimata direktnih povezav z vlakom, čeprav sta sosednji državi.

Testiranje nove povezave med mestoma se je začelo ta teden. Prvi hitri vlak Frecciarossa, ki je pripeljal iz Benetk, je testno pot nadaljeval Sežani. Če bo uspešno, bi lahko vlak prve potnike prepeljal že aprila 2024, še pišejo pri Euronews Travel.

Frecciarossa, so hitri vlaki, ki so jih Italijani uvedli že pred 15 leti in lahko razvijejo hitrosti do 300 kilometrov na uro. Med drugim vozijo med mesti Torino, Milano, Brescia, Verona, Vicenza, Padova, Benetke, Tržič, Trst.

Frecciarossa hitri vlak | Avtor: Profimedia Profimedia

Da vlak Frecciarossa oziroma rdeča puščica res prihaja in testiranja potekajo, so na Slovenskih železnicah neuradno izvedeli na Financah. Kdaj natančno bodo dejansko zagnali redne povezave, pa bo odločeno prihodnje leto. “Neuradno, ni nujno, da bo to res že aprila, ker je treba urediti še veliko podrobnosti. Poleg tega so naši tiri sredi prenov, do leta 2026 bo v Ljubljani veliko gradbišče,” so zapisali na Financah.

Komentarjev 26
  • yjsgramor 20:11 02.april 2024.

    ja, z vlakom od Benetk do meje, naprej pa s konjem... najbrž se kobila kliče Frecciarossa... v LJ imata Mes in Kotar štalo za nafutrat, AP Ljubljana se kliče, pol pa še dva dni do Šentilja... od tam maš pa ...prikaži večš pa še kašno urco z OBahn do Dunaja...

  • Fulmmer 07:25 19.december 2023.

    To ti je isto, kot če bi dirko F1 vozili skupaj s tovornjaki....

  • Avatar Garancija
    Garancija 12:54 14.december 2023.

    To je tako,kot če bi se vozil s ferarijem po makadamu