Slovenija
14 ogledov

Maratonska seja o predmetu arbitraže

meja karta bobo Žurnal24 main
Po besedah Horvata zgodovinska seja odbora za zunanjo politiko. Tema maratonske razprave: predmet spora v arbitraži o meji s Hrvaško.

Seja pristojnega parlamentarnega odbora se je začela ob 15. uri in se zavlekla v pozne večerne ure. Jožef Horvat, predsednik odbora je dejal, da enotna razprava poteka na izjemno strokovni ravni in "kaj dosti politiziranja ni".

Kakšne sklepe bodo sprejeli, ni mogel napovedati, bodo pa najverjetneje zaupne narave, saj je  gradivo zaupno v skladu z zakonom o arbitražnem sporazumu. Horvat je še poudaril, da bodo sprejeli le en predlog, na mizi sta trenutno dva. Projektna skupina za arbitražo je pripravila več poročil, zdaj obravnavajo četrto, v katerem je opredeljen tudi predmet spora.

"Veste, da smo običajno najboljši, ko smo v ciljni ravnini," pa je Horvat odgovoril na vprašanje, kakšen bo vpliv na memorandum, ki ga je skupina pripravljala dve leti, zdaj pa ga bodo morali v nekaj dneh popraviti. Končna odločitev o vsebini memoranduma je v rokah vlade. Kot je zunanji minister Karl Erjavec dejal že pred sejo odbora, bo vlada o tem vprašanju ta  ali prihodnji teden. Memorandum morajo sodišču in Hrvaški poslati do 11. februarja.

"Čez arbitražni sporazum ni mogoče iti"

Dela seje se je udeležil tudi premier Janez Janša. "Razprava na odboru je poglobljena, predvsem pa zelo koristna, prisotno je tudi spoznanje o omejitvah, ki jih prinaša sam arbitražni sporazum in tukaj je na slovenski stroki, na slovenski politiki, da se poenoti in izkoristi manevrski prostor, ki ga je mogoče z memorandumom zavzeti. Seveda ob spoznanju, da izven tega, kar določa sam arbitražni sporazum,ki je bil v Sloveniji sprejet na referendumu, ni mogoče iti," je dejal.

Upanje na razumno in kompromisno rešitev

Seje so se udeležili tudi predstavniki zavoda Zavoda 25. junij - Marjan Podobnik, Duša Krnel Umek in Daniel Starman. Podobnik je dejal, da verjame, da bi v prihodnjih dneh prišlo do kompromisne rešitve.

"Smo optimisti in išče se razumna rešitev in upamo, da bo tudi najdena v naslednjih dneh," se je s Podobnikom strinjala Umkova. Starman je bil zadovoljen z današnjimi pogovori. Po njegovem mnenju je razumna rešitev odprt, neoviran  dostop na odprto morje, o ostalem pa se bodo pogovarjali. "Saj smo skupni, mi smo isti, danes smo razpravljali o vsem," pa je dejal o razhajanju v primerjavi s stališčem zunanjega ministrstva.

Člani Zavoda 25. junij so del podskupin, ki delujejo znotraj projektne enote, imenoval jih je nekdanji zunanji minister Samuel Žbogar. Horvat je kasneje pojasnil, da so soočili argumente, vendar pa velikih razhajanj  ni bilo: "Sami so povedali, da se dejansko z rešitvijo, ki jo pripravlja ministrstvo za zunanje zadeve, projektna enota, ki jo vodi Simona Drenik, strinjajo v 95 odstotkih."

Meja po rtu?

Na vprašanje pred začetkom seje odbora, ali bo skušal prepričati poslance, da podprejo predlog MZZ ali se nagiba h kompromisu glede obeh predlogov, je Erjavec dejal, da "bodo zagovarjali prvi predlog, predlog ministrstva za zunanje zadeve". Meni, da "sploh ne bo posebnih problemov, da bo OZP sprejel to informacijo in da bo vlada sprejela tisti predlog, ki so ga pripravili skupaj z našo mednarodno odvetniško skupino".

Za kakšna predloga gre, ni pojasnil, je pa Delo minuli teden poročalo, da naj bi drugi predlog za izhodišče spora določal mejo po rtu Savudrija.

Odvetniki Janši pojasnjevali

Glede srečanja premiera v Parizu minuli teden z odvetniki, ki zastopajo Slovenijo pred arbitražnim sodiščem, je minister dejal, da so mu odvetniki "v potankosti pojasnili, kakšen je memorandum in kakšna je obramba Slovenije pred arbitražnim sodiščem". Meni, "da tudi predsednik vlade podpira ta predlog".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.