Slovenija > Mastercard
46 ogledov

Tako bodo počitnice sproščene in koristne

počitnice Profimedias
Pomembno je, da se otrok med počitnicami spočije. Starši pa ne smejo pozabiti, da je treba čas med počitnicami izkoristiti tudi za pripravo na jesen. Le tako bo otrok pripravljen in z veseljem začel novo šolsko leto.

Devet nasvetov psihologov

1. Lenarjenje je zdravo. Otroke ni treba ves čas animirati. Dolgčas jih bo spodbudil k odkrivanju novih interesov, koristen pa je tudi za razvoj domišljije.

2. Pojdite v naravo. Da si starši ne morejo privoščiti počitnic na morju ali v gorah, ne sme biti izgovor za poležavanje na domačem kavču. Otroke odpeljite na sprehod v bližnji park, s kolesom skupaj raziskujte ulice mesta, pojdite v gozdu in jim predstavite rastline in živali …

3. Vzemite si čas za zabavo. Dajte otrokom občutek, da so na prvem mestu. Naj se vam med počitnicami ne mudi.

4. Skupno načrtovanje. Dovolite malo starejšim otrokom, da skupaj z vami načrtujejo počitnice. Upoštevajte njihove predloge in interese.

5. Mladostniki imajo drugačne potrebe. Najstniki v počitnicah s starši mnogokrat ne uživajo, Dovolite jim, da svoj prosti čas preživijo tudi s prijatelji.

6. Pustite jim spati. Še zlasti najstniki potrebujejo več spanca, zato jim dovolite, da v postelji preživijo kakšno urico dlje kot sicer.

7. Uporaba mobilnikov, spleta in gledanje televizije. Da ne bi prišlo do prepirov in da se vaš otrok ne bo ves čas ukvarjal s svojimi elektronskimi igračkami, se dogovorite za urnik. Pokažite, da mislite resno, in se med počitnicami odpovejte svojemu mobilnemu telefonu.

8. Priprava na novo šolsko leto. Dva tedna pred pričetkom šole, tako psihologi, je smiselno, da začne otrok ponavljati gradivo preteklega šolskega leta. Pri tem starši ne smejo pretiravati – 30 minut na dan bo dovolj. Poleg tega je dobro, da se začne otrok spet navajati na zgodnejši odhod v posteljo.

9. Če ima popravne izpite … Psihologi svetujejo, da se starši dobro pogovorijo z učiteljem, nato pa skupaj z otrokom sestavijo učni načrt, ki bo veljal med počitnicami. Otrok naj si najprej spočije (2-3 tedne), nato pa začnite z izvajanjem učnega načrta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.