Slovenija
0 ogledov

Mati in očim dveletne deklice, ki je umrla zaradi mučenja, ostajata v priporu

Zloraba otroka Profimedias
Ob iztekajočem se priporu za mamo in očima dveletne deklice, ki je umrla v začetku julija, je vrhovno sodišče osumljencema podaljšalo pripor do 3. decembra.

Preiskava kaznivih dejanj, zaradi katerih je umrla deklica, namreč še ni zaključena.

Kriminalisti so mamo umrle deklice in njenega partnerja ovadili zaradi suma hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom ter za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki jim je deklica podlegla. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena do petletna zaporna kazen, za drugo pa kazen od pet do 15 let zapora.

Dežurna preiskovalna sodnica kranjskega okrožnega sodišča je zaradi ponovitvene nevarnosti 5. julija odredila pripor zoper oba obdolženca. Kot je opredeljeno v zakonu o kazenskem postopku, sme po sklepu preiskovalnega sodnika biti obdolženec pridržan v priporu največ mesec dni od dneva, ko mu je bila vzeta prostost.

Po tem času sme biti obdolženec pridržan v priporu samo na podlagi sklepa o podaljšanju pripora. O tem odloča senat, ki sme podaljšati pripor za največ dva meseca. Tako je pripor veljal do 3. oktobra.

Preiskava še kar teče

Ker teče postopek za kaznivo dejanje, za katero je v zakonu predpisana kazen zapora nad pet let, je senat vrhovnega sodišča pripor še podaljšal, in sicer do 3. decembra, so pojasnili na kranjskem okrožnem sodišču.

Do tedaj naj bi bila preiskava zaključena in tožilec naj bi se odločil, ali bo vložena obtožnica. Trenutno je zadeva še v fazi preiskave. Preiskujejo kazniva dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, povzročitve lahke telesne poškodbe in tudi posebno hude telesne poškodbe, ki je v začetku julija vodila v smrt deklice. Ta je po ugotovitvah kriminalistov že dlje časa trpela zaradi družinskega nasilja.

Sestanek, da se kaj takega ne ponovi nikoli več

Na jeseniškem centru za socialno delo, kjer jih je primer deklice presenetil in pretresel, medtem iščejo rešitve, kako v prihodnje takšne dogodke preprečiti. Prihodnji torek pripravljajo delovno srečanje vseh pristojnih služb na območju Jesenic. Vabljeni so ravnatelji jeseniških šol in vrtca, predstavniki zdravstvenega doma, splošne bolnišnice, tožilstvo in policija.

Srečanje je namenjeno predstavitvi nalog in pristojnosti posameznih služb pri obravnavi nasilja v družini ter izmenjavi izkušenj, vprašanj in dilem, s katerimi se srečujejo v praksi. Kot je v vabilu pristojnim inštitucijam izpostavila direktorica Centra za socialno delo Jesenice Anita Bregar, si želijo učinkovitega sodelovanja pri zaščiti in pomoči žrtvam.

Komentarjev 3
 • Majazmaja 13:26 05.oktober 2016.

  Nisem socialna delavka, imam pa izredno slabe izkušnje (preživnina za naju s sestro - soc. delavka je zabrusila, da mama zasluži več kot dovolj, da naju s sestro preživlja in da če hočeva preživnino od očeta, naj jo iztoživa. Ko ...prikaži več sva rekli, da nimava denarja za odvetnike, naju je zabila, da ga ima mama). Gre za to, da socialni delavci NE smejo kar priti domov in pregledati stanovanja. Pridejo, če jih kdo pokliče (npr. sosedi, sorodniki, učitelji itd.). Žal imajo premalo pristojnosti. Pri smrti te punčke je šlo za to, da so VSI, vključno s sestrami in očetom, gledali stran! Kako to, da pri 2-letnem otroku niso opazili (starih) poškodb? Je bila punčka zapeta od glave do pet? Se je sama tuširala? Si je sama menjala plenice / hodila na wc?!

 • Božidar Dinič 18:33 04.oktober 2016.

  se bojim za vas veliki brat nepzablja križar lp

 • Avatar križar
  križar 18:23 04.oktober 2016.

  Direktorica CSD Anita bi morala bit odstopljena s svojega položaja saj spada med iste vrste direktoric,kot una iz Velenja in Slovenj Gradca.Ženska pojma nima kaj se dogaja naterenu,enako njeni podrejeni,ne pomolijo nosu iz pisarn,so pa vestni pri spodjebavanju prosilcev za ...prikaži več pomoči z močjo poniževanj in ignorance,žal.