Slovenija
10452 ogledov

Mavrični samorogi, rožnati flamingi, pivo v potokih in povsod črnina

1/7
Nekaj gotovo drži. Tolikšnega števila napihljivih mavričnih samorogov, rožnatih flamingov in podobnih pravljičnih bitij, kot jih je ta teden ob reki Soči, ne boste videli nikjer drugje.

Ne, Tolminci ne gostijo počitniške kolonije predšolskih otrok. To je Metaldays 2017 – metalski festival, ki ta teden pri sotočju Soče in Tolminke v tej inkarnaciji poteka petič (pred tem je festival devet let rohnel pod imenom MetalCamp).

1/8
David Jug

"Iz Anglije smo v Tolmin potovali štiri dni. Devet se nas stiskalo v kombiju, a je bilo vredno. To je najboljši festival daleč naokoli, to morate napisati," je dejala Susan, ki je s prijatelji zasedla enega najlepših kotičkov ob Soči. Simbolično so ga poimenovali Brexit kamp. "Ja, Brexit kamp, ker je zadeva tako absurdna, da je smešna. A pri nas so vsi dobrodošli!" je odločno dodala Susan.

Na vprašanje, kako se jim je kljub silni gneči šotorov uspelo zasidrati v gozdičku tik ob reki, je dejala, da so nekateri njihovi prijatelji v Tolmin prispeli že pet dni pred začetkom festivala.

1/4

Kdor pride prvi, ima lahko ob Soči celo svojo "zasebno" plažo. Vsako leto več ljudi pride zato v zgornje Posočje že pred ponedeljkovo otvoritvijo metalskih počitnic. "Letos sem tukaj prvič in gotovo ne zadnjič. Fantastično je! Kljub temu, da veliko dežuje. Pa saj Angleži smo vajeni dežja," v smehu pribije Mike, še en Britanec, ki se je utaboril v Brexit kampu.

Metalci z vremenom letos res nimajo sreče. Prva polovica tedna je bila mokra in vlažna, v ponedeljek sta silovito deževje in veter celo podrla manjšega od treh odrov, ki so ga letos postavili prvič in kjer se predstavljajo mladi ter relativno neuveljavljeni bendi. Na srečo je nastala le gmotna škoda, skupil je ni nihče, čeprav je šotorišče v neposredni bližini odra.

"Nekaj nastopov smo morali odpovedati, nekaj smo jih prestavili. Odri so sicer zaščiteni s ponjavami, tudi oprema je kolikor toliko odporna na vlago, a pri električnih napravah z vodo ni šale. Žal v takih primerih ne moremo nič," pravi Nika Brunet iz organizatorske ekipe.

Festival MetalDays Iz 62 držav Slovenija Boban Milunović - gospod, ki je v Slovenijo v enem tednu pripeljal 12 tisoč turistov

Za letošnji Metaldays je vstopnice kupilo okoli deset tisoč ljudi. Marilyn Manson, prvo ime tokratnega festivala, je občinstvo razvnel že v ponedeljek.

 | Avtor:

"Na število obiskovalcev iz tujine je močno vplival teroristični napad v Manchestru. Manj je tistih iz bolj eksotičnih držav, kot so recimo Mehika, Čile, Nova Zelandija, Avstralija. Ljudje iz tako oddaljenih krajev nočejo tvegati in priti v Evropo, da bi potem tukaj ugotovili, da je nekaj narobe," poudarja Brunetova.

 

 | Avtor:

Sreda je bila za štiri metalce prav poseben dan. Večno zvestobo sta si obljubila belgijski in slovenski par. Na peščeni plaži pri Sotočju smo bili priča pravi metalski poroki. Zabava pred in po dogodku je bila seveda temu primerna.

1/9

Tako je metanje šopka z odra ovekovečil tolminski župan Uroš Brežan, ki je zaljubljence tudi poročil.

Kako je prvič slišala za metalsko meko v Tolminu, smo vprašali Finko, ki si je prišla ogledat veseli dogodek. "Tukaj sta pred kakšnimi sedmimi ali osmimi let nekajkrat bila moja prijateljica in njen fant. Ko sta se razšla je nato prepričala mene in še nekaj znank, da smo šle z njo. Od takrat smo tu vsako leto," je razložila Rosa.

Pivo kljub slabšemu vremenu na festivalu teče v potokih, več kot običajno je povpraševanja po koktejlih.

Festival ima močno ekološko noto. Vsi klini za šotore so razgradljivi, vsak obiskovalec prejme vreče za smeti, za plastične kozarce je treba plačati kavcijo. Ko praznega oddaš, ti kavcijo vrnejo.

Navsezgodaj zjutraj je festivalsko prizorišče čisto, kot da se koncerti prejšnji večer tam ne bi odvijali. Tudi za blatne luže, ki so nastale zaradi deževja, poskrbijo ob dopoldnevih – pokrpajo jih z lesnimi sekanci oziroma gramozom.  

 | Avtor:

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Džoser
    Džoser 16:25 27.julij 2017.

    Eno samo pijančevanje!!