Slovenija
48 ogledov

McDonald's: Namesto plastičnih igračk knjige

hamburger Profimedias
V zadnjih dveh tednih je veriga restavracij s hitro hrano, ki ne slovi kot najbolj zdrava, otrokom v ZDA namesto plastičnih igrač razdelila vsaj bolj zdravo zabavo - knjige. Podobno akcijo si obetamo tudi pri nas.

Ameriška veriga je ob otroškem meniju poznanim pod imenom Happy Meal v Združenih državah Amerike razdelila toliko knjig, da "bi lahko vsak otrok do 12. leta v Ameriki dobil svojo".

Predsednica inciative Branje je osnova Carol H. Rasco, ki v akciji sodeluje s prehransko verigo, je na blogu navedla, da dostop otrok do knjig ključen v boju proti nepismenosti. Raziskava iniciative pa je pokazala, da izmed 16 milijonov otrok, ki v ZDA živijo v revščini, dve tretjini nima nobenih knjig. Bralne sposobnosti skoraj 64 odstotkov četrtošolcev v ZDA pa so sodeč po lanskoletnem nacionalnem preverjanju pod osnovnim nivojem.

Dobra praksa letos tudi v Sloveniji

McDonald's je dobro prakso razširil tudi v Evropi, vključno s Slovenijo. "Do konca leta 2016 se bo na vseh tržiščih, kjer je prisoten McDonald's, odvijala promocija knjig s pomočjo Happy Meala," so nam odgovorili pri slovenskem predstavniku prehranske verige in dodali, da je bil njihov največji izziv pri vpeljavi takšnega projekta izbira ustreznih knjig za celotno Evropo. "Čeprav je branje univerzalna aktivnost, se interesi otrok med državami močno razlikujejo."

V letošnjem letu so tako izbrali osem knjig, ki jih bodo priložili otroškemu meniju: Ostržek, Peter Pan, Svet ponoči, Zakladi iz globin, 3D Super živali, Timmyev rojstni dan, Smrk skrivalnice in Odkrivanje izumrlih Živali.

Kot pravijo pri o McDonald'su je tako že leta 2013 v Evropi po McDonald'sovi zaslugi v otroške roke prišlo več kot 32 milijonov knjig v 35 različnih jezikih.

Komentarjev 3
  • Swap 07:46 23.februar 2016.

    zakaj ne talajo kar Koran

  • Swap 07:45 23.februar 2016.

    Super, drek so zavili v malo lepso embalazo

  • antitrust 19:45 22.februar 2016.

    Da bojo še bolj v trendu, pa naj dodajo figurco bradatega begunca