Slovenija
738 ogledov

"Med tistimi 20 odstotki, ki nam ne zaupajo, ostajajo naši nadrejeni"

Pošta Slovenije Pošta Slovenije
Sindikat poštnih delavcev (SPD) je opozoril na načrte vodstva Pošte Slovenije, po katerih naj bi število zaposlenih v prometu zmanjšali za 200.

V Sindikatu poštnih delavcev, ki je eden od dveh reprezentativnih sindikatov v Pošti Slovenije, so zapisali, da so, tako kot vsi zaposleni, ponosni, da jih je raziskava zaupanja Ogledalo Slovenije uvrstila na tretje mesto, takoj za civilno zaščito in reševalci.

"Žal med tistimi 20 odstotki, ki nam ne zaupajo, ostajajo naši nadrejeni, ki načrtujejo do 200 manj zaposlenih v prometu," je zapisal pooblaščenec SPD Saša Gržinič in dodal, da se po eni strani njihovi nadrejeni s to raziskavo hvalijo in njene ugotovitve na veliko uporabljajo pri promociji poštarskega poklica, sočasno pa so skupaj z državnimi lastniki potrdila strategijo, ki med drugim predvideva od 150 do 200 manj zaposlenih v prometu.

Sindikat opozarja na nezakonit nadzor nad zaposlenimi

Razlog je, menijo v sindikatu, kot že tolikokrat prej, ambicija vodstva, da se poštarski poklic približa zasebnim podjetjem, ne glede na to ali zasledovanje storilnosti vključuje prekomerne nadure, pretirane obremenitve in nenazadnje tudi nekakovostno storitev.

Ob tem v sindikatu opozarjajo, da naj bi se nadrejeni svojih načrtov lotili z nezakonitim nadzorom nad zaposlenimi, ki naj bi jih preverjali preko signala GPS na mobilnih napravah in jim na podlagi teh podatkov očitali neupravičeno zadrževanje na dostavi.

Poštar | Avtor: Klemen Razinger Klemen Razinger

Takšno početje je sindikat že prijavil Informacijskemu pooblaščencu, skrbi pa jih, da so tovrstni pritiski na zaposlene nekaj, kar je že bilo videti v marsikaterem podjetju, torej da želi delodajalec preko ustvarjanja nemogočih pogojev za delo doseči, da ljudje sami zapustijo Pošto, preden bi prišlo do odpuščanj.

Zato v SPD znova poudarjajo, da je nujno potrebna sprememba krovne zakonodaje, saj sedanja z določanjem cen storitev povzroča njihovo nekonkurenčnost, vodstvo družbe pa se želi zgledovati po podjetjih, katerih poslovni model je zniževanje stroškov dela za vsako ceno. V sindikatu opažajo, da kljub drugačnim obljubam gospodarskega ministrstva na začetku mandata še naprej ni volje za spremembo krovne zakonodaje.

poštar pošta | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pošta Slovenije: Program presežnih delavcev ni potreben

Na Pošti Slovenije v odzivu za časnik Večer neposredno na vprašanje o načrtovanih odpuščanjih niso odgovorili. Kot so zapisali, že dlje časa aktivno iščejo in na novo zaposlujejo prav v prometu oziroma dostavi. Prosta delovna mesta objavljajo na zaposlitvenih portalih, na naši spletni strani in na straneh zavoda za zaposlovanje, prav ta teden pa so pričeli tudi kampanjo za iskanje novih zaposlenih v dostavi, v kateri zaposleni predstavljajo poklic iz svojih izkušenj.

Po informacijah časnika naj bi predstavniki zaposlenih na vprašanje, ali je glede na do 200 zaposlenih manj predviden program presežnih delavcev, dobili odgovor, da ne, saj da bo šlo za mehke metode z upokojevanjem in običajno fluktuacijo, tako da tak program ni potreben.

Pošta Slovenija pogoj PCT | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Pojasnili, kakšne podatke zbirajo

V zvezi s trditvami o skoraj mesec dni dolgem spremljanju gibanja in dejavnosti poštarjev ene od poštnih enot z GPS napravami, so na Pošti pojasnili Večeru, da imajo vzpostavljena dva sistema spremljanja na daljavo. Prvi je sledenje vozil, ki prevažajo pakete in vrednostne pošiljke, namenjen obvladovanju varnostnih tveganj, drugi pa sistem, ki pri oddaji poštne pošiljke odda geolokacijske koordinate z namenom dokazila o predaji pošiljke.

Za oba sistema so po njihovem sistema vzpostavljeni interni akti, ki določajo, za kakšne namene se lahko podatki uporabljajo, o tem pa so vsi udeleženi zaposleni tudi seznanjeni. Pred vzpostavitvijo sistemov so opravili vse potrebne postopke v zvezi z obdelavo osebnih podatkov, tudi pri informacijskem pooblaščencu, so za časnik še dodali na Pošti, kjer z morebitno prijavo informacijskemu pooblaščencu niso seznanjeni.

Pošta | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Večera naj bi strokovne službe družbe junija pripravile zapis gibanja poštarjev ene od pošt ter beležile njihove premike in morebitne napake. To naj bi se dogajalo skoraj ves mesec oziroma ob delovnih dneh, kar naj bi bila po pisanju časnika tudi vsebina prijave informacijskemu pooblaščencu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • nostradamus 11:05 15.november 2023.

    cegnar in rems o njuni sposobnosti bi bilo skoda izgubljati besed za njim ostaja pogorisce