Slovenija
19475 ogledov

Medved nad voznika: "Imel sem odprto okno, on pa je zagrizel v avto!"

Medved
1/3
Dejan Avbelj
Na Hrvaškem ustrelili medveda zaradi napadov na avtomobile.

Hrvaški lovci so danes z dovoljenjem ministrstva za kmetijstvo ustrelili rjavega medveda, ki je pred tem napadel pet vozil pri Fužinah v Gorskem kotarju na stari cesti Zagreb-Reka. V napadih vozniki niso bili poškodovani, so bila pa poškodovana vozila. Hrvaški veterinarji in lovci pravijo, da gre za nenavadno obnašanje medveda.

Video posnetek medveda, ki teče proti avtomobilu na lokalni cesti pri Fužinah nedaleč od Delnic v Gorskem kotarju, je objavila komercialna hrvaška televizija Nova TV.

"Imel sem odprto okno, medved pa je zagrizel v avtomobil. Bil je en meter stran od mene," je povedel eden od voznikov, ki ga je napadel medved. Pokazal je sledi medvedovih zob v pločevini na sprednjem delu avtomobila.

"Z medvedom sva bila na razdalji desetih metrov. Ko sem videla, da je stekel proti meni, se samo pritisnila na plin. Če bi se ustavila, ne vem, kaj bi se zgodilo," je povedala napadena voznica.

Medved | Avtor: Profimedia Profimedia

Po napadih na pet avtomobilov na istem delu ceste so šli lokalni lovci v akcijo. Potem ko so dobili dovoljenje ministrstva za kmetijstvo, so medveda ustrelili. Pričakujejo, da bodo po obdukciji njegova trupla morda ugotovili, zakaj se je obnašal tako nenavadno.

Na zagrebški veterinarski fakulteti so povedali, da doslej še niso zabeležili, da bi medved na cesti namenoma tekel za avtomobili. Poudarili so, da gre za zelo nevarno situacijo, je še poročala Nova TV.

V tem delu Hrvaške naj bi živelo približno 1000 rjavih medvedov, ki je na Hrvaškem zaščitena žival, so še povedali lovci, ki so morali ustreliti napadalnega kosmatinca.

 

* Fotografije so simbolične.

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 06:47 03.junij 2021.

    Uničenje naravnega okolja medvedov,krčenje gozdov in posegi zaradi adrenalinskih doživetij in zaslužek posameznikov ter posledično pomanjkanje hrane so živali prisilile iskati nove habitate. To je povsod na svetu .

  • tomaz6 00:02 03.junij 2021.

    Upam, da bo kakšen medo zavil na Ljubljanski Rožnik, da bodo lahko slovenski medvedoljubci okoli njega naredili živ obroč.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:28 02.junij 2021.

    Človek se znajde v medvedovem naravnem habitatu, ustrelijo medveda! Meni se tukaj nekaj ne zdi prav. Saj ne pravim, da je treba ustreliti človeka, ampak medveda bi naj pa le pri miru pustili.