Slovenija
116 ogledov

Mercator lani pridelal skoraj 73 milijonov evrov izgube

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Mercator jei po spremembi finančnega koledarja danes objavil težko pričakovane poslovne rezultate za lansko leto. To je bilo najslabše poslovno leto za največjega trgovca pri nas; izguba znaša 72,7 milijona evrov.

Kot je ob odhodu z mesta predsednika uprave zatrjeval Toni Balažič, slabi poslovni rezultati niso razlog za njegovo zamenjavo in da odhaja sporazumno. Ter da Mercator zapušča v boljši kondiciji kot ga je prevzel. Družbo po njegovem odhodu vodi Tomislav Čizmić.

Nižji prihodki so med drugim posledica osredotočanja na osnovno dejavnost - lani so odprodali dejavnosti Modiane in Intersporta -, vlaganj v konkurenčnost ponudbe, večjega števila začasno zaprtih trgovin zaradi prenov v primerjavi z letom 2015 ter oblikovanje dodatnih slabitev terjatev do družb v sistemu lastnika, kaže letno poročilo, danes objavljeno na spletni strani Ljubljanske borze.

S poslovanjem se je v torek seznanil nadzorni svet družbe. S torkom sta iz nadzornega sveta odstopila predsednik nadzornikov Ante Todorić in član Ivan Crnjac, so dodatno sporočili iz Mercatorja.

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

"Ob rezultatih poslovanja Mercatorja v letu 2016 in težavah lastnika je posebej pomembno, da je skupina Mercator samostojna pri vseh ključnih poslovnih odločitvah," je zapisal predsednik uprave Tomislav Čizmić.

Dodal je, da se je nova uprava uspela dogovoriti z bankami, da obveznosti Mercatorja kljub zapadlim obveznostim Agrokorja kot lastnika ne bodo zapadle v takojšnje plačilo. "Prepričani smo, da je to izrazito pomembno dejstvo, ki potrjuje, da je poslovanje Mercatorja stabilno in ni neposredno povezano s težavami lastnika," je poudaril Čizmić.

Tomislav Čizmić | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Izguba iz poslovanja na ravni skupine je znašala 39,9 milijona evrov, potem ko je imela skupina predlani 61,5 milijona evrov dobička iz poslovanja. Izguba pred obdavčitvijo je znašala 77 milijonov evrov, predlani je dobiček pred obdavčitvijo znašal 26,8 milijona evrov. Kosmati denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je bil po predlanskih 140,3 milijona evrov lani pri 41 milijonih evrov oz. 70,8 odstotka nižji.

Zaradi sprejetja posebnega zakona na Hrvaškem, po katerem je vlada v koncern imenovala posebnega pooblaščenca, je moral Mercator skladno z mednarodnimi računovodskimi standardi oblikovati dodatne slabitve terjatev do družb v sistemu Agrokorja.

Terjatve do družb v skupini Agrokor, ki niso del skupine Mercator, so bile slabljene v skupni višini 46 milijonov evrov. Družba Poslovni sistem Mercator je slabila terjatve v višini 6,8 milijona evrov, Mercator - H 26,7 milijona evrov in Mercator - BH 12,5 milijona evrov.

Slabili so tudi finančne naložbe Poslovnega sistema Mercator, kar je poslovni izid poslabšalo za 69,3 milijona evrov. Od tega se je naložba v Mercator - H slabila v višini 59,4 milijona evrov, v družbo M - Energija 949.000 evrtov, v družbo Mercator - BH pa v višini 8,9 milijona evrov.

Družba Poslovni sistem Mercator je imela lani 1,35 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,9 odstotka manj kot predlani. Čista izguba je znašala 77,45 milijona evrov, potem ko je predlani ta znašala 3,8 milijona evrov.

mercator | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Najpomembnejša trga sta bila tudi lani Slovenija in Srbija. V Sloveniji so prihodki upadli za štiri odstotke na 1,4 milijarde evrov in so znašali nekaj manj kot 57 odstotkov celotnih prihodkov od prodaje. V Srbiji so se prihodki znižali za 6,5 odstotka na okoli 869 milijonov evrov.

Padec prihodkov je Mercator beležil tudi na trgu Hrvaške (za 9,3 odstotka na 58 milijonov evrov) in Bosne in Hercegovine (za 3,7 odstotka na 24 milijonov evrov), kjer družbi po zaključenih prodajnih procesih Modiane in Intersporta opravljata le nepremičninsko dejavnost poslovanja. Na trgu Črne gore so bili prihodki v letu 2016 višji za 6,8 odstotka in so znašali 124 milijonov evrov.

Po neuradnih informacijah naj bi Mercator in Agrokor slovenskim dobaviteljem dolgovala 40 milijonov evrov, za zaščito slovenskih interesov pa je državni zbor včeraj sprejel tako imenovani lex Mercator, ki naj bi vladi omogočal, da v upravo imenuje svojega predstavnika, ki naj bi preprečil izčrpavenje s strani lastnika.

Gre predvsem za pogajalski manever, kajti do sedaj je bila Hrvaška, ki je sprejela podoben zakon za Agrokor, a z bistveno večjimi pooblastili, gluha za slovenska vprašanja glede reševanja Mercatorja v sklopu reševanja Agrokorja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • francl12 11:31 27.april 2017.

    zaradi mene lahko propade...ni problema.....želim pa da vsi priskladniki ki so kradli pogabajo z merkatorjem vred!

  • Žurnalček 09:24 27.april 2017.

    Dokazano je da v eni plešasti glavi in z njegovimi istomislečimi , že davno nazaj ni vse pošlihtano !

  • wolf.ata 19:01 26.april 2017.

    denar je šel v iz Mercatorja v Agrokor v privatne žepe,se pravi na jug