Slovenija
84 ogledov

Meteorski roj Perezeidov: Danes se le zazrite v nebo

Perzeide bo možno opazovati še kar nekaj dni. Žurnal24 main
Danes se ponoči se le zazrite v nebo, saj bo mogoče opazovati meteorni roj. Ta bo najbolje viden šele tik pred sončnim vzhodom.

Meteorski roj Perzeidov je letos aktiven že od 12. julija, občudovali pa ga bomo lahko do 26. avgusta, a v noči na četrtek nikakor ne gre prezreti maksimuma roja.Vrhunec je predviden za ure tik pred vzhodom sonca, a so padajoče zvezde vidne že kmalu po polnoči.

Kje opazovati?

Da jih boste lahko najbolje videli, naj bo vaš prostor za opazovanje daleč stran od luči. Predvsem pa bodite potrpežljivi, saj bodo vaše oči morda potrebovale tudi pol ure, da se bodo privadile temi in bodo bolje videle meteorski dež. Pri opazovanju perzeidov vam teleskop ne bo v pomoč, saj je potrebno zajeti celotno nebo. Ne morete se osredotočiti na določeno točko na nebu, saj obstaja verjetnost, da tako ne boste tako videli ničesar. Strokovnjaki pravijo, da lahko s prostim očesom vidimo v eni uri nekje do sto meteorjev. Če boste noč preživeli v prijetni družbi, bo doživetje še lepše.

Kako fotografirati meteorski roj perzeidov?

Nočno fotografiranje perzeidov za občasne fotografe brez prave opreme ne bo ravno mačji kašelj, a če se vseeno odločite zabeležiti nocojšno noč velja upoštevati naslednje nasvete našega fotografa Anžeta Petkovška

  • Za fotografiranje boste potrebovali stojalo za fotoaparat, s pomočjo katerega fotoaparat po polnoči usmerite proti severovzhodnem nebu.
  • Priporočljiva je uporaba popolnoma odprte zaslonke: f: 2.0, čas pa naj bo nastavljen od 5 do 30 sekund (oziroma na krajši čas, če 30 sekund vaš fotoaparat ne omogoča), občutljivost ISO naj bo na najmanj 1600. Objektiv pa naj bo širokokoten.
  • Pri fotografiranju uporabite sprožilec na kabel, da s pritiskom na gumb ne povzročate dodatnega tresenja. V primeru, da dodatnega sprožilca nimate, lahko uporabite tudi 2-sekundni samosprožilec.
  • Nenazadnje, ne bodite preveč fokusirani le na fotografiranje, ampak si vzemite tudi čas za uživanje v opazovanju neba.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.