Slovenija
228 ogledov

MGRT: Navadam in običajem, ki jih je v tem delu potrebno spoštovati, smo dosledno sledili

delegacija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pojasnjujejo, da se je delegacija ob obisku v Dubaju natančno držala navodil glede poslovnega vedenja v ZAE. Kdo jim je navodila posredoval, nočejo razkriti.

Minuli teden je v javnosti odmeval obisk delegacije v Združenih arabskih emiratih (ZAE), ki jo je vodil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ženski del delegacije pa je bil po mnenju poznavalcev navad v ZAE in strokovnjakov za protokol, oblečen neprimerno. Del delegacije je bil oblečen tudi v nasprotju s pravili, ki jih za ZAE svetuje ministrstvo za zunanje zadeve."Ženske morajo biti na javnih mestih oblečene spodobno. To pomeni, da morajo imeti pokrita ramena in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno."

"ZAE je zahodno usmerjen emirat"

lanice in člani delegacij, ki spremljajo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo na službenih poteh oziroma uradnih obiskih tako v Republiki Sloveniji kot v tujini, se vsekakor zavedajo velikega pomena spoštovanja običajev in pravil obnašanja, s tem pa tudi oblačenja, ki veljajo v okolju, kjer so na obisku. Vsa pravila in običaje spoštujejo.Torej tudi pravila in običaje, ki veljajo v Združenih arabskih emiratih, se posebej v Dubaju,ki je po kulturi in navadah zahodno usmerjen emirat," pravijo na ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška z delegacijo je med dvodnevnim delovnim obiskom v ZAE med drugim sprejel tamkajšnji minister za gospodarstvo Sultan Bin Saeed Al Mansouri, ki je bil tudi gost osrednjega poslovnega dogodka ob obisku slovenske delegacije v ZAE.

delegacija, Počivalšek | Avtor: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Oblečene po pravilih, ki veljajo v Zahodnem delu sveta?

"Članice in člani vladno-gospodarske delegacije so dosledno sledili navadam in običajem, ki jih je v tem okolju potrebno spoštovati kot gost. Strogo so sledili vsem pravilom, napotkom in informacijam, ki so jih pridobili pred odhodom v ZAE, iz katerih je bilo razvidno, da v ZAE za goste veljajo podobna pravila poslovnega obnašanja ter oblačenja, ki veljajo v Zahodnem delu sveta," dodajajo na ministrstvu. Čeprav smo na njihova pojasnila čakali teden dni pa nismo dobili odgovora, kje so pridobili informacije in napotke po katerih v ZAE veljajo podobna pravila kot na Zahodu. Na protokolu RS Slovenije so namreč pojasnili, da navodila niso prišla z njihove strani.

Ministrstvo umaknilo fotografije

So pa na ministrstvu, čeprav menijo, da so člani delegacije spoštovali pravila obnašanja v ZAE, s svoje spletne strani na kateri poročajo o obisku v Dubaju, umaknili  fotografije. "Fotografijo, ki jo omenjate, je posnel uradni fotograf, ki je delegacijo spremljal na tem vladno-gospodarskem obisku. V izogib temu, da bi se s polemiziranjem o tem, kako so bili na obisku v ZAE oblečeni članice in člani vladno-gospodarske delegacije, odmaknili ob bistva in glavnega namena tega obiska, smo se na MGRT odločili, da fotografijo nadomestimo z drugimi in jih dodamo v svoje vsebine," so pojasnili.

Z obiskom zelo zadovoljni

Septembra je ZAE sicer obiskala ena najmočnejših vladno-gospodarskih delegacij v Združenih arabskih emiratih (ZAE) v zgodovini samostojne države - več kot 70 predstavnikov slovenskih podjetij. Kot pravijo na ministrstvu, je bil obisk po oceni udeležencev izjemno koristen, konstruktiven in organizacijsko izjemno dobro izpeljan. "Ministru Al Mansouri in poslovnežem iz ZAE so se namreč na Slovenskem gospodarskem forumu predstavili poslovneži iz Slovenije, ki že ali pa še nameravajo poslovno sodelovati z ZAE. Minister Al Mansouri denimo pri tem ni skrival navdušenja nad dobrimi rezultati slovenskega turizma, ki je lani dosegel rekordnih 2,3 milijarde prihodkov."

"Ena največjih popotnic oziroma izkupičkov za bodoče poslovno sodelovanje, ki so jo slovenski poslovneži prinesli z obiska v ZAE, pa je podpis izjave o nameri o udeležbi Slovenije na svetovni razstavi Expo Dubai 2020. Kar nekaj predstavnikov slovenskih podjetij, ki so spremljali ministra na tem delovnem obisku,  je v Dubaju že opravilo  prve sestanke z organizatorjem EXPO Dubai o možnostih vključitve v projekt. Zato na MGRT nedvomno ocenjujemo, da so se s tem obiskom odprla marsikatera vrata številnim slovenskim podjetjem do novih poslovnih uspehov na tujih trgih," še dodajajo na ministrstvu.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • matermila 18:56 02.oktober 2016.

    Men se zdi,da se tud uni musleki ne oblečejo po naših pravilih oziroma običajih,ko pridejo v EU.Zakaj bi se potem morali mi oblačiti po njihovih običajih?

  • dragec 21:49 01.oktober 2016.

    dobreeee in sposobne pi...čke

  • nergač 14:32 01.oktober 2016.

    Pa kaj se bo zdaj članek o tem , cel mesec valjal po tem portalu? Napišite raje, katera je na novo noseča, tako kot vsak običajen dan....