Slovenija
29 ogledov

Ministri ne razkrivajo sestankov z lobisti

KPK je v treh mesecih prejela le dva zapisa o zakonitem lobiranju. (Foto: Žurnal Žurnal24 main
Sestanki. Zapisi o sestankih lobistov niso javni, prav tako ne urniki ministrov. Le dva obiska registriranih lobistov na ministrstvih.

"Poročila o sestankih lobistov so javna," so še decembra zatrjevali na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Zdaj trdijo, da "poročilo lobiranja samo po sebi ni javna informacija" in da jo je mogoče dobiti le na podlagi zahtevka za dostop do informacij javnega značaja.

Komisija bo vsak primer presojala posamezno, in sicer glede na vsebino poročil – glede na to, ali lahko omogoči popolni ali delni dostop. Lahko se odloči tudi, da bo zaradi zaupne narave informacij v dokumentu dostop v celoti zavrnila.

Zanimalo nas je, koliko sestankov ministrov je bilo od 13. do 17. decembra odpovedanih zaradi zakona o integriteti, ki prepoveduje sestanke z neregistriranimi lobisti.

Z ministrstev so nam sporočili, da nam urnikov ministrov ter podatkov, s kom in ob kateri uri ministri sedijo, ne bodo posredovali, saj menijo, da ne gre za informacije javnega značaja.

Prvi opomin nezakonitost
V Sloveniji je registriranih 19 lobistov. Ti so v treh mesecih, odkar je potekel rok, da se kot lobisti vpišejo v register pri KPK, lobirali zgolj dvakrat, so nam sporočili s KPK. Eden izmed registriranih lobistov je lobiral na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, drugič pa na ministrstvu za gospodarstvo.

"V enem primeru je prišlo do nezakonitega lobiranja. Komisija je že izrekla opozorilo," so še zapisali v odgovoru na naša vprašanja. Za vpis v register lobistov so do zdaj sicer zavrgli le eno vlogo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.