Slovenija
79 ogledov

Ministrica bo minimalno plačo zvišala

CSD Saša Despot
Ministrica za delo je predstavnikom delavcev in delodajalcem predlagala dodatno povišanje minimalne plače. Namesto 3,95 bruto si delavci lahko obetajo dvig minimalne plače za 15 evrov bruto.

Po pozivu sindikatov in Združene levice je ministrica za delo Anja Kopač Mrak danes predlagala dvig minimalne plače, ki je višji od zakonsko določenega. Vsako leto se najnižja plača namreč uskladi z rastjo življenjskih stroškov. Letos bi ta uskladitev pomenila 0,5-odstotno zvišanje, a po predlogu ministrstva bo dvig plače 1,8-odstoten.

Minimalna plače se bo iz sedanjih 790,73 evra bruto za nekaj več kot 30 tisoč zaposlenih, ki po podatkih sindikatov prejemajo minimalno plačo, najverjetneje dvignila na približno 805 evrov.

Delodajalci so zagovarjali, da je dopustna le uskladitev minimalne plače z življenskimi stroški, med tem pa so sindikati zagovarjali zvišanje plače za pet odstotkov.

Kot je razkrila ministrica na Twitterju so posvet z ekonomisti opravili že v torek, včeraj na vladi pa ji je uspelo prepričati še kolege v vladi in koaliciji. 

Minister za gospodarstvo: Ministrica me ni prepričala

Kljub soglasju vlade k dvigu minimalne plače, pa je gospodarski minister Zdravko Počivalšek danes povišanje ostro napadel."Ministrica je morda prepričala koalicijske partnerje in druge kolege v vladi, mene pa zagotovo ne," je minister zapisal v sporočilu za javnost in izrazil prepričanje, da so takšne poteze tveganje za gospodarstvo.

Tako kot predstavniki gospodarstva je tudi on ponovil, da gre za dodaten pritisk na podjetja po plačevanju davkov in prispevkov in upočasnil zaposlovanje. Dvig minimalne plače pa naj bi predstavljal dodatno tveganje za delo na črno, prav tako za prekarizacijo.

Nekoliko bolj mil poziv k pazljivosti pri zapravljanju je poslala tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki je socialne partnerje pozvala k sodelovanju pri oblikovanju prioritet za krepitev rasti: "Čeprav smo lahko veseli podatkov o dobri gospodarski rasti, nas to ne sme zaslepiti. Hitrejše gospodarsko okrevanje namreč zahteva na kratek rok večji fiskalni napor. Zavedati se moramo, da smo s sprejetjem dodatnih obveznosti po sprejemu proračunov za leti 2017 in 2018 že izkoristili letošnji fiskalni prostor, ki smo ga ustvarili na račun višjih prihodkov in nižjih obresti."

Komentarjev 16
  • wolf.ata 12:15 30.januar 2017.

    plače neto najmanj 900 in penzije najmanj neto 750 in kateri imajo več,najvišje plače max. 2500 in politiki in ostali max. 5000 euro,vse imetje v davčnih oazah zaseči ali pa pobrati doma imetje in državljanstvo pika,pa tudi drugje pri davkih ...prikaži več narediti red,zdravniki strogo red naredit,pa vaški posebneži,ki imajo več sociale kot zaposleni,pa nikdar nikjer delal pa ima 350 pomoči,delavec pa dela za 450-580euro,halo,pa varstveni in pomoč bi morali državni-javni delavci izračunati in devati vsakomur,ki mu pripada po službeni dolžnosti,saj jih je dosti po pisarnah

  • matermila 10:18 22.januar 2017.

    Kaj bo ministrica storila glede neplačil prispevkov za delavce v državnih firmah?Niti besede o tem.Če prav razumem,so prispevki odvedeni od bruto plače delavca,torej,če niso plačani pomeni,da podjetja denar delavcev(zaslužen)kradejo.Če so to državna podjetja pomeni,da denar krade država.Raja pa kar dela,ker ...prikaži več se baje bojijo za službe.I nikome ništa,bi rekli Srbi.Kar pa se tiče minimalca,pa tako:dokler bo minimalna plača pod pragom revščine(ki je mimogrede določen s strani države)se ne delati norca iz delavcev.

  • Plavi-mil 10:03 21.januar 2017.

    Tole talanje C(m)erarjevih BONBONČKOV meji ćže na blaznost.