Slovenija
15 ogledov

Ministrova opazka podražila nafto

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Pripomba izraelskega ministra za promet o napadu na Iran je ceno zahodnoteksaške lahke nafte spet pognala prek meje 130 dolarjev.

Samo pripomba izraelskega ministra za promet o "neizogibnosti napada na iranske jedrske zmogljivosti" je bila potrebna, pa je cena za sod zahodnoteksaške lahke nafte z dobavo v juliju dosegla 130,09 dolarja. Za sod severnomorske nafte brent je treba odšteti že 129,61 dolarja. Še v četrtek je bil sod črnega zlata vreden manj kot 125 dolarjev.

Analitiki razlagajo zadnjo podražitev nafte tudi z oslabitvijo dolarja kot posledico namiga Evropske centralne banke, da utegne v kratkem zvišati obrestno mero.

Pred kratkim, 22. maja, je nafta dosegla rekordno ceno vseh časov, saj se je povzpela nad 135 dolarjev. V zadnjem času se je pojavilo več napovedi o skorajšnjem prihodu naftnega vrha, ko bo svetovna ponudba nafte dosegla svoj maksimum. V takšnih okoliščinah je skoraj nemogoče pričakovati, da bi se cena nafte ustalila ali celo upadla, pač pa so zelo verjetne nadaljne podražitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.