Slovenija
18 ogledov

Ministrstvo: Le Fakinov manever

Prvi mož ZZZS Samo Fakin bo na seji odbora za zdravje omilil črn scenarij, ki ga Žurnal24 main
Finančno ministrstvo: ZZZS je zavlačeval in izvajal pritisk. Fakin: To petelinjenje me ne skrbi, skrbi me, da bomo dejansko ostali brez denarja.

ZZZS ni imel nikoli težav z vračilom sredstev, zato so bile trditve, da ne bo možno izplačati plač v zdravstvu, zgolj oblika nedopustnega pritiska, so prepričani na ministrstvu za finance, ki ga vodi Janez Šušteršič. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je danes v proračun izvedel nakazilo 37,6 milijona evrov, ki so bili zaradi težav z delovanjem informacijskega sistema DURS nenamerno razporejeni na račun ZZZS, čeprav so se dogovorili, da lahko zavod sredstva vrne v več obrokih do konca leta.

"Očitno ZZZS ni imel nikoli težav z vračilom sredstev, zato so bile trditve, da ne bo možno izplačati plač, zgolj oblika nedopustnega pritiska na ministrstvo," so zapisali v sporočilu za javnost. Po njihovi oceni je bilo zavlačevanje prvega moža zavarovalnice Sama Fakina samo poskus, da bi zavod vrnil denar prihodnje leto in s tem umetno izboljšal svoj poslovni rezultat za letošnje leto.

Fakin: Petelinjenje me ne skrbi

"Ta izjava me preseneča glede na to, da smo z ministrstvom za finance in ministrstvom za zdravje podpisali sporazum o vračilu denarja," na očitke odgovarja Fakin, ki je prepričan, da na ministrstvu nekdo grdo manipulira s podatki. "Gre namreč za to, da je DURS, ki sodi pod MF, do 18. septembra zagotavljal, da so njihovi podatki o prilivih na ZZZS točni, zato smo poslovali v skladu s svojimi načrti. DURS je terjal vračilo 6. Novembra, čemur nismo nikoli oporekali, zahtevali pa smo, da Računsko sodišče preveri tok denarja. Želeli smo le, da računsko sodišče preveri ustreznost nakazil, kajti od nas so zahteval 37 milijonov brez vsakršnih dokazil. Na lepe oči."

Ponovil je, da se niso mogli zadolžiti za plačila bolnišnicam, ker jim je državna zakladnica blokirala račun, po odmrznitvi blokade pa so najeli posojilo za vračilo DURS-u in plačila bolnišnicam. "Če se to ne bi zgodilo, bi v nekaterih bolnišnicah dejansko ostali brez plač," zatrjuje Fakin. Kot pravi, so DURS-u denar nakazali, a je ta umaknil zahtevek za plačilo, zato so denar dobili nazaj in se dogovorili, da bodo dolg poravnali do 15. februarja.

"To petelinjenje me ne skrbi, skrbi me, da nekdo ne obvladuje razmer in da bomo dejansko ostali brez denarja, " še dodaja in pojasnjuje, da bodo imeli letos 76 milijonov nepokritih obveznosti, prihodnje leto pa bo  potrebno najti še dodatnih 115 milijonov evrov.

Komentarjev 2
  • feferon 19:54 15.november 2012.

    Še politiki naj bodo brez plač. Nobene koristi od njih.

  • mph 19:43 15.november 2012.

    Na bruhanje mi gre samo videt ta njegov pokvarjen ogabni fris. Kje je ta končal na krmilu največje finančne ustanove v državi, je res misterij. No, ali pa mafijska posla.