Slovenija
82 ogledov

Ministrstvo za kulturo objavilo seznam sofinanciranih medijskih projektov

Poročilo o svobodi tiska v Sloveniji je združenje poslalo tudi mednarodnim organ Žurnal24 main
Letos bo ministrstvo za kulturo sofinanciralo 54 medijskih projektov in med njih razdelilo 1, 5 milijona evrov. Med prejemniki sta tudi časnika Delo in Dnevnik ter revija Mladina. Največ denarja pa bodo prejeli regionalni radiji.

Ministrstvo za kulturo vsako leto objavi redni letni javni projektni razpis za sofinanciranje programskih vsebin medijev. Za podporo lahko zaprosijo tiskani, radijski, televizijski in elektronski mediji, ki želijo izpeljati medijski projekt v skladu z četrtim členom Zakona o medijih. To pomeni, da je sofinanciranje namenjeno le projektom, ki so pomembni za uresničevanje javnega interesa na področju medijev, ni pa namenjen sofinanciranju ustanove, vzpostavitvi ali delovanju medija. Izključeni pa so tudi projekti z zabavno ali športno vsebino.

Letos si bo 1,5 milijona evrov razdelilo 54 programskih projektov. V prvem delu razpisa, ki je odprt vsem tiskanim, radijskim, televizijskim in elektronskim medijem razen RTV Sloveniji in Slovenski tiskovni agenciji, je ministrstvo za kulturo med prejemnike razdelilo 365.660 evorov. Največ denarja bodo prijeli časnik Dnevnik za projekt Misliti družb(en) (27.300 evrov), revija Mladina za projekt Mladina Kulture (26.700 evrov) in dnevnik Delo za projekt Delo DATA – vsi krogi privatizacije državnih podjetij (26.100 evrov).

V drugem delu so za sofinanciranje lahko zaprosili le radijski in televizijski mediji, ki imajo status lokalnega, regionalnega, študentskega oziroma nepridobitnega radijskega ali televizijskega programa. Ministrstvo je tem medijem razdelilo 1.153.809 evrov. Največ denarja bodo prejeli Radio Celje za projekt Besede s težo: informativni program radia Celje, Radio Murski Val za projekt Aktualno-osredje informativne oddaje na Murskem valu in Radio Ognjišče za projekt MOZAIK, in sicer 67.200 evrov.

Komentarjev 1
  • Ferluci 08:17 16.julij 2015.

    .."Največ denarja bodo prijeli časnik Dnevnik, revija Mladina.." To pove vse o neodvisnosti slovenskih medijev.