Slovenija
24 ogledov

Mnogi zase iščejo neprofitna stanovanja

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Zaradi vedno večje stanovanjske stiske v Celju in Mariboru narašča število prosilcev za neprofitna stanovanja.

Pri reševanju stanovanjskih problemov Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) Maribor že vrsto let ugotavlja, da povpraševanje presega ponudbo najemnih stanovanj. "Na zadnjem razpisu za oddajo neprofitnih stanovanj v najem se je na seznam upravičencev uvrstilo 310 prosilcev. Od tega je bilo 171 upravičencem stanovanje tudi oddano. Zadnji razpis za oddajo neprofitnih stanovanj je bil v letu 2006, stanovanja pa so se oddala v letu 2007. Naslednji razpis bo v začetku letošnjega leta," so sporočili z JMSS. Zelo podobno sliko najdemo tudi v Celju, kjer se je za najem 85 stanovanj prijavilo 328 upravičencev. Tako je zdaj v Celju 2100 neprofitnih stanovanj, po naslednjem razpisu pa se bo to število še povečalo.

Povišane najemnine
Celjane pa je razburilo tudi nedavno povišanje najemnin za neprofitna stanovanja. Občanka denimo pravi, da je prejela obvestilo, po katerem se bo najemnina zvišala, subvencija pa bo ostala enaka – najemnina bo tako zanjo bistveno višja. A Iztok Horvat, vodja premoženjsko-pravne službe Nepremičnin, ki z neprofitnimi stanovanji upravlja, podražitev pojasni takole: "Že v letu 2004 smo prejeli odredbo ministrstva, ki določa dvig najemnin. Tako smo menda zadnja občina v Sloveniji, ki stanarin doslej še ni dvignila na predvidenih 4,68 odstotka vrednosti stanovanja. A zdaj moramo vendarle narediti ta korak. Tako se bo stanarina dvignila še aprila, nato bomo usklajeni z odredbo ministrstva," pojasni. "Z metodologijo za oblikovanje najemnin v neprofitnih stanovanjih se določata način in postopek za izračun najemnin, ki jih lahko lastniki neprofitnih stanovanj zaračunavajo najemnikom. Na višino neprofitne najemnine vplivata število točk in velikost stanovanja," je dodala Vindiš Furmanova z JMSS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.