Slovenija
2770 ogledov

Mobilno gostovanje v EU: to morate vedeti po 15. juniju

Uporaba mobitela na plaži Profimedias
15. junija se ukinjajo stroški za mobilno gostovanje v drugih državah EU. A vse ne bo tako kot doma, lahko vas preseneti do 50 evrov visok račun.

Od 15. junija boste lahko v drugih državah EU mobilni telefon uporabljali kot doma. No, skoraj kot doma. 

1. Ali moram kaj storiti, da bo tudi zame veljalo gostovanje kot doma?

Ne, uvedba je avtomatična. 

2. Kje gostovanje kot doma ne velja? 

Za države, ki niso članice EU, pravila ne veljajo, tam ostajajo v veljavi zelo zasoljeni ceniki. Sploh pri prenosu podatkov bodite še vedno zelo pozorni v Bosni, Srbiji, Črni Gori, Makedoniji in na Kosovu, v Švici, pa tudi v žepnih državicah kot so San Marino, Andora in Monako, kjer so cene lahko astronomske

Gostovanje kot doma prav tako v omrežjih, ki jih zagotavljajo letalski ali ladijski prevozniki. 

Gostovanje kot doma poleg v državah EU velja še na Islandiji, Norveškem in v Lihtenštajnu. Na spletni strani Evropske komisije sicer opozarjajo, da bo tam gostovanje kot doma uvedeno "kmalu po 15. juniju".

Opozoriti velja še, da klici iz Slovenije v druge države EU niso regulirani in da minuta pogovorov pri večini operaterjev stane okrog 40 centov. Klici iz gostovanja v drugo državo EU pa se štejejo kot domači klici

3. Ali so pri prenosu podatkov res neke omejitve?

Da, operater lahko uvede omejitev, koliko podatkov lahko brezplačno prenesete v evrogostovanju, omejitev se izračuna glede na vašo mesečno naročnino. 
A1 in Izimobil sta napovedala, da ne bosta uvedla omejitev, drugi operaterji jih bodo, a kljub omejitvam je praviloma v tujini še brezplačno na voljo več gigabajtov prenosa podatkov. Koliko jih bo, lahko preverite tukaj

Koliko prenosa podatkov imate na voljo brezplačno, vas bo operater obvestil po prestopu meje. 

4. Koliko stane gostovanje, če presežem količine, ki jih imam v paketu?

Ko presežete zakupljene količine, boste plačevali enako, kot bi v primeru preseženih količin za dodatne enote plačevali doma.  

5. Kako bo urejeno gostovanje za predplačnike?

Za klice in sporočila boste plačevali enako ceno kot doma, prenos podatkov pa vam operater lahko omeji, a le, če je domača cena manj kot 9,39 evra za gigabajt prenosa podatkov. Koliko prenosa podatkov boste imeli na voljo v evrogostovanju, bo odvisno od stanja na vašem predplačniškem računu, bo boste prestopili mejo. Če boste imeli na računu 12 evrov, boste lahko prenesli le dober gigabajt podatkov, tudi če bi to doma zadoščalo za več prenosa podatkov. 

6. V kakšnem primeru lahko v evrogostovanju nastanejo dodatni stroški? 

Če boste prekoračili zakupljene količine, bodo nastali dodatni stroški, a bodo ti enaki kot doma. Ob tem velja opozoriti, da je količina prenosa podatkov v tujini lahko nižja kot doma, glej odgovor pod številko 3. 

Operater vam lahko v izjemnih primerih zaračuna pribitek, a le, če boste v tujini več časa kot doma in tam porabljali tudi več enot. Če bo tako štiri mesece, vas bodo lahko zaprosili za pojasnila in če z njimi ne bodo zadovoljni, lahko začnejo zaračunavati pribitke 3,90 evra za minuto klica, 1,22 centa za SMS sporočilo in 9,39 evra za gigabajt prenosa podatkov. 

7. Je še možno presenečenje zaradi visokih stroškov v EU gostovanju? 

Da, a račun presenečenja bo višji za največ 50 evrov. Operater vas mora skladno z uredbo EU 531/2002 obvestiti, ko v tujini porabite malo manj kot 48 evrov (80 odstotkov meje 50 evrov brez DDV), ko boste porabili 61 evrov, pa bo za nadaljevanje uporabe mobilnih storitev potrebno vaše izrecno soglasje.

Zaradi omejitve pri prenosu podatkov, ki so jo uvedli nekateri operaterji, se na primer zaradi gledanja videoposnetkov na plaži lahko zgodi, da bo kdo po prihodu domov neprijetno presenečen zaradi visokega računa. Pri operaterju velja preveriti, ali si lahko mejo glede obveščanja o porabi v tujini nastavite nižje. 

8. Je v evrogostovanju kaj cenejše kot doma?

Da, klici v druge države EU se upoštevajo kot domači klici in se odštevajo iz vaše zakupljene kvote, medtem ko doma za klice v druge države EU plačujete okrog 40 centov za minuto. 

9. Ali se MMS sporočila odštevajo iz količine sporočil ali prenosa podatkov? 

Tu je praksa različna. Telekom Slovenije in Telemach bosta v primeru poslanega sporočila v evrogostovanju odštela prenos podatkov, ki bo potreben za prenos fotografije, A1 pa bo poslano MMS sporočilo odštel iz zakupljene količine sporočil v paketu. 

10. Ali bodo omejitve pri prenosu podatkov ostale?

Ali bo uvedel omejitev pri prenosu podatkov, je odvisno od vašega operaterja. Tudi v primeru, da jo je, pa bo razlika med prenosom podatkov doma in v tujini vedno manjša. Osnova za preračun je namreč veleprodajna cena (cena, ki jo vaš operater plača tujemu) za prenos podatkov. Ta od 15. junija znaša 7,7 evra za  megabajt prenosa podatkov, nato pa se bo vsako leto zmanjšala. 1. januarja 2018 bo tako 6 evrov, nato 4,5 evra, 3,5 evra, nato tri evre in 1. januarja leta 2022 pa le še 2,5 evra (brez DDV). Pri 15 evrih mesečne naročnine je dovoljena omejitev prenosa podatkov v evrogostovanju po 15. juniju 3,2 gigabajta, leta 2022 pa bo 9,8 gigabajta. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.