Slovenija
110 ogledov

Moja mami, študentka

Za zdaj se Vesna Špolad pri varstvu hčerke izmenjuje s partnerjem, pomagajo ji t Žurnal24 main
MOL pričakuje, da bo država vlagala v gradnjo posebnih vrtcev za otroke študentov.
Vesna Špolad je študentka laboratorijske biomedicine in mamica enoletne Eve. Stalno bivališče ima v Kobaridu. Hčerko je rodila februarja lani, a je s prošnjo za sprejem v vrtec zamudila rok in bo obravnavana aprila letos. Že zdaj so ji povedali, da pred oktobrom ne more računati na prostor. "Za zdaj hodim samo na vaje, predavanja pa izpuščam. Vseeno je težko kar naprej prositi prijatelje ali pa puščati otroka vsakič drugemu študentu v varstvo," je pojasnila Špoladova. Mestna občina Ljubljana (MOL) pa je prav pred kratkim ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) pozvala h gradnji vrtcev za študentske družine, MOL pa bi poskrbela za izvajanje programa.

Za zdaj le ideja
Na MŠŠ so nam povedali, da so MOL že pozvali, naj idejo dodatno razdela in zbere podatke o številu študentov staršev s stalnim prebivališčem v Ljubljani in tistih zunaj nje. Tako občina kot tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) posebne evidence za zdaj ne vodita. "Šele potem se bo mogoče do te ideje sploh opredeliti," so dodali na ministrstvu.
 

Ugodnosti družin

Zadnje spremembe subvencioniranega bivanja študentov so prinesle eno od izboljšav za družine, so nam povedali v Študentski organizaciji Slovenije. Tako zdaj partner ali partnerica prejme subvencijo, čeprav presega cenzus, vendar pa mora biti državljan Slovenije, imeti status študenta in ne biti v delovnem razmerju ali samozaposlen. Prav tako se dodeli subvencija za otroka študenta ali študentke.

Kako je zdaj?
"Študenti, ki imajo stalno bivališče v drugih občinah, lahko svoje otroke v vrtce vključujejo skladno z določili mestnega pravilnika o sprejemu otrok," je povedala Marija Fabčič, načelnica oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL. Po pravilniku imajo prednost otroci iz MOL, za prosta mesta v vrtcih pa se lahko potegujejo tudi študentske družine. Pri tem imajo prednost pred dnevnimi migranti. Fabčičeva meni, da bi država lahko študentski vrtec zagotovila tudi že v okviru načrtovanega novega kampusa. Da bi posebne programe uvedli kar znotraj obstoječih ljubljanskih vrtcev, ni mogoče, saj za to ni prostora. "Ena od rešitev bi bila, da bi študenti pedagoške fakultete varovali naše otroke in bi bila to oblika prakse," pa je predlagala Špoladova.

Definicija težavna
V ŠOS vidijo težavo predvsem v tem, da študentska družina ne pozna uradne definicije. Nima priznanih posebnih pravic, razen tistih, ki jim pripadajo kot mladi družini. Marsikdaj so različne pravice neusklajene, saj se študenta ponekod obravnava kot otroka v družini s svojimi starši, drugič pa kot roditelja v svoji novi družini.
‮‮‮
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.