Slovenija
47 ogledov

Monster ostaja na policah

Monster Energy Reuters
Kmetijski inšpektorat zbira podatke o napitku Monster Energy. Na centru za zastrupitve ne beležijo primerov zastrupitev z energijskimi pijačami.

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je po prejetju informacij o možni povezavi pitja energijske pijače Monster Energy s smrtjo petih ljudi v ZDA pričel z zbiranjem podatkov vezanih na omenjeno živilo.

"V evropskem sistemu obveščanja za živila in krmo (RASFF), preko katerega se vse države članice EU obveščamo o zdravju škodljivih živilih in krmi, do včerjašnjega dne ni bil javljen noben primer vezan na umik oz. odpoklic omenjenega živila," pojasnjujejo na inšpektoratu. Prav tako na Centru za zastrupitve UKC Ljubljana do včeraj nimajo zabeleženih smrtnih primerov vezanih na pitje energijskih pijač na splošno.

Ne mešajte z alkoholom

Vzročna povezava med pitjem pijače in smrtjo petih potrošnikov za zdaj še ni bila dokazana, sprožena je bila le preiskava. "Ne glede na navedeno, se aktivnosti na inšpektoratu nadaljujejo," pojasnjujejo pristojni. "V kolikor bo ugotovljeno, da živilo predstavlja takšno tveganje za zdravje potrošnikov, da ga je potrebno umakniti iz prometa, bo javnost nemudoma obveščena."

Sicer pa velja upoštevati priporočilo Inštituta za varovanje zdravja, ki svetuje občasno uživanje zmernih količin energijskih pijač pri odraslih, odsvetuje se mešanje z alkoholnimi pijačami. Mladostnikom, otrokom, nosečnicam in doječim materam pa se odsvetuje uživanje omenjene skupine živil. V primeru prekomernega uživanja so možne zdravstvene posledice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.