Slovenija
17 ogledov

Na cesti, kaj pa kredit?

(Foto: grafika Žurnala24) Žurnal24 main
Zavarovanje. Če ostanete brez zaposlitve, vam posojilo lahko odplačuje zavarovalnica.

Ker je število brezposelnih že krepko preseglo sto tisoč, so v tem tržno nišo našle tudi nekatere banke. Posojilo je namreč mogoče ponekod že zavarovati za primer izgube zaposlitve, kar pomeni, da v primeru, ko kreditojemalec postane brezposeln, plačevanje mesečne anuitete posojila za določen čas prevzame zavarovalnica.

Samo za nova posojila
V bankah takšno zavarovanje ponujajo le tistim, ki posojilo vzamejo na novo, ne pa tudi že obstoječim kreditojemalcem. Stari kreditojemalci, ki bi takšno zavarovanje kljub vsemu želeli, lahko sicer vzamejo novo posojilo, s katerim poplačajo staro, in se zraven odločijo za zavarovanje. Vendar ni nujno, da bi bilo zanje to ugodneje, pravijo v eni izmed poslovalnic NLB, saj je vse odvisno od zneska dolga in njegove odplačilne dobe.

Premija dva odstotka

SKB. Mesečna zavarovalna premija pri 500 evrih mesečnega obroka za posojilo znaša 13 evrov.

Če pa bi odplačevali posojilo po sto evrov na mesec, bi za zavarovanje odšteli 32 evrov na leto. Za tiste, ki delajo v suficitarnih poklicih, se premija zviša za polovico.

Abanka
. Pri sto evrih mesečnega obroka za posojilo z ročnostjo dveh let bi za zavarovanje plačali 25 evrov na leto, so nam izračunali v ljubljanski poslovalnici.

Ko zavarovanje ne velja
Kreditojemalec mora biti ob najemu posojila zaposlen, ne sme biti v odpovednem postopku, podjetje pa ne v stečajnem postopku ali prisilni poravnavi.

Pri NKBM pa mora celo podpisati izjavo, da mu ni znano, da bodo takšni postopki stekli v naslednjih 12 mesecih.

A pozor! Zavarovanje velja le, če zaposlitve ni odpovedal sam in če je službo izgubil iz poslovnih, ne pa recimo tudi krivdnih razlogov.

Pri NLB se sicer lahko zavarujejo tudi zaposleni za določen čas, vendar zavarovanje lahko uveljavljajo le, če jim delodajalec pogodbo odpove še pred njenim iztekom (v Abanki in SKB te možnosti ni).

Nadomestilo je dokaz
Zavarovalnica začne plačevati posojilo šele takrat, ko kreditojemalec z odločbo zavoda za zaposlovanje dokaže, da je vpisan v evidenco brezposelnih in da ima pravico do denarnega nadomestila.

Prav zadnji pogoj pa bi lahko predstavljal težavo predvsem za mlade ljudi. Teoretično bi se namreč lahko zgodilo, da bi po šestih mesecih izgubili zaposlitev, zavarovanja, ki bi ga sicer po šestih mesecih smeli koristiti, pa ne bi mogli uveljavljati, ker po zakonu po šestih mesecih zaposlitve še niso upravičeni do nadomestila za brezposelnost (ta pravica jim pripada šele po devetih mesecih zaposlitve).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.