Slovenija
12642 ogledov

Na listi Levice tudi zvezda kuharskega šova

Razno 02.03.14, Luka Mesec, iniciativa za demokraticni socializem, foto: Faceboo Facebook
V Levici računajo na podvojitev poslanskih sedežev.

Člani Levice so na današnjem kongresu v Ljubljani potrdili volilni program stranke za državnozborske volitve in predstavili del kandidatne liste. Koordinator stranke Luka Mesec je v nagovoru povzel delo v iztekajočem se mandatu ter napovedal, da gredo na volitve s pokončnimi glavami, po še boljši rezultat, kot so ga dobili na prejšnjih.

Rezultat bo po besedah Mesca osnova za to, da se po volitvah resno pogovorijo z morebitnimi partnerji, kako iz programa Levice, ki je po njegovem mnenju realen, narediti vladni program. Večja možnost za dosego ciljev je v koaliciji, vprašanje pa je, ali "bomo zmožni oblikovati koalicijo, ki nam bo dovolj blizu, da bomo lahko govorili skupen jezik", je v izjavi ob robu kongresa povedal Mesec.

Za korenite spremembe

Kot je dejal, računajo na podvojitev poslanskih sedežev. Na vprašanje, kako se bodo soočali s konkurenco na levem političnem polju, je odgovoril z oceno, da si je Levica v tem mandatu zgradila kredibilnost, prepoznavnost in bodo ljudje znali racionalno presoditi, kateri program in ekipa sta bolj kredibilna. "V tem smislu nas konkurenca ne skrbi, ampak jo pozdravljamo," je zagotovil Mesec, sicer tudi vodja poslanske skupine Levice.

"Trdno verjamemo in stojimo za tem, da družba potrebuje korenite spremembe. Naš program ponuja vsaj nekatere rešitve nanje," je dodal. V nagovoru je izpostavil, da v iztekajočem se mandatu niso bili stranka enega problema, ampak stranka, ki se je borila na vseh frontah, na katerih se jim je zdelo potrebno, ter so bili konsistentni.

Tako tudi s programom v glavnem sledijo že začrtanim vsebinam, naravnani so v cilj blaginje za vse, ne le za peščico. Program predvideva zavzemanje za dostojno delo, krepitev soupravljanja podjetij, soudeležbo delavcev pri dobičku in boljši nadzor nad kršitvijo pravic delavcev.

Omejitev razmerja plač ena proti pet

Alma Rekić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Obljubljajo omejitev razmerja plač na ena proti pet, boj proti nerazvitosti, stagniranju plač, zaostanku vlaganj v izobraževanje, znanost in razvoj, spremembo načina upravljanja z javnim premoženjem. Napovedujejo ustavitev postopkov privatizacije ter uvedbo demokratičnega nadzora v SDH in slabi banki.

Program se usmerja tudi v skrb za javno šolstvo in javno zdravstvo ter za dosledno ločitev med javnim in zasebnim. Izpostavljajo boj proti revščini in vsem oblikam družbene izključenosti. Pri tem navajajo takojšen dvig minimalne plače nad 700 evrov, zavzemanje za pokojnine, ki zagotavljajo varno starost, ter dvig socialnih pomoči.

V razpravi o programu je bilo slišati pohvale, a tudi opozorila. Med drugim, da se morajo predstaviti z realnimi ukrepi in zanje pojasniti tudi vir finančnih sredstev, postaviti prioritete ter načrt izvedbe. Vsega namreč ne bodo mogli uresničiti v enem mandatu, je poudarila ena od razpravljavk.

Mesec je v odgovor na to poudaril, da je program izhodišče, ki zajema vse sektorje, in bo Levica, če postane vladna stranka, dobila le delček pristojnosti za upravljanje države. Tako je napovedal, da bodo iz programa izluščili prioritetne ukrepe in jih razvrstili v smiselno časovnico za udejanjanje.

Na današnjem kongresu so predstavili tudi del kandidatne liste za volitve. Med znanimi obrazi je poleg aktualnih poslancev tudi Alma Rekič, poznana iz priljubljenega kulinaričnega šova MasterChef.

Alma Rekić Magazin Kuharska mojstrica Alma Rekić v bolečinah Alma Rekić Femme fatale Magazin Najbolj fatalna ženska je ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • Pepe007 07:39 26.marec 2018.

    Zmagal bo komedijant, ministri pa bodo kuharji.

  • munja 20:03 25.marec 2018.

    očitno tega Mesca nekaj nosi. Pa ne luna...

  • miran24 12:00 25.marec 2018.

    Kaj so delali do zdaj.kdo jih bo volil