Slovenija
167 ogledov

Na LPP sedeži rezervirani za branje

Rezervirano za branje LPP
Če imate na mestnem avtobusu s sabo knjigo in berete, imate na posebnem sedežu prednost pred preostalimi potniki. Nalepke so v 220 avtobusov namestili na Noč knjige in bodo tam ostale.

Na mestnih avtobusih v Ljubljani ste v zadnjem času lahko opazili nekoliko nenavadne nalepke z napisom Rezervirano za branje. Nalepke so se pridružile napisom, ki označujejo sedeže, namenjene nosečnicam in mamicam z otroki ter invalide in starejše. Prilepili so jih v zadnji del avtobusa, saj je sprednji del namenjen osebam, za katere je pomembno, so čimbližje vhodu, da jim olajšajo vstopanje in izstopanje. 

Nalepke bodo ostale

Nalepke so na avtobus namestili 23. aprila, ob akciji Noč knjige, da bi promovirali branje. "V preteklosti je bilo potovanje z javnim potniškim prometom sinonim za branje knjig," razlaga Tamara Deu iz LPP. "Kadarkoli si potoval na avtobusu ali z vlakom, si imel s seboj literaturo. Dobra literatura te sprosti, ti odpre duha in ti daje zagona za nove ideje."

Najprej so želeli ponoviti akcijo izpred petih let, ko so na avtobusih uredili bralne kotičke in na notranje stranice avtobusa pritrdili knjige, ki so bile vsakomur na razpolago med vožnjo z javnim potniškim prometom. 

Knjige na avtobusih

"Akcija je bila tedaj uspešna, zato se nam je zdelo, da je čas, da jo ob tej priložnosti ponovimo," je razložila Devova in pojasnila, da so s knjigami opremili tri avtobuse, nato pa so se odločili da bodo spodbudo za branje nadaljevali.

"Zdelo se nam je, da je poziv k branju knjig na avtobusih, sicer v obliki piktograma, še najbolj prijazen do potnika," je pojasnila Devova. "Po eni strani potniku, ki bere, na simpatičen način podari prednost pred drugimi potniki, ker ima rezerviran sedež; po drugi strani pa tistega, ki ne bere, spomni, da bi lahko na avtobusu bral."

Na vseh avtobusih

Na avtobuse so namestili 220 nalepk, kar pomeni, da imajo bralci knjig praviloma na vsakem mestnem vtobusu v Ljubljani en sedež prost za branje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Dixon 08:33 26.maj 2016.

    A e-knjige tudi štejejo?