Slovenija
1166 ogledov

Poklicni gasilci začeli s pripravami na stavko

Gasilci Saša Despot
Poklicni gasilci so se soglasno odločili, da začnejo s stavkovnimi aktivnostmi.

Aleksander Ogrizek, predsednik sindikata poklicnih gasilcev, pravi, da so se včeraj soglasno odločili, da začnejo s stavkovnimi aktivnostmi, saj na današnjih pogajanjih z vlado ne pričakujejo sprememb.

Danes se namreč nadaljujejo pogajanja o plačnih anomalijah v javnem sektorju. Na pogajanjih skušajo najti rešitev za javne uslužbence do 26. plačnega razreda ter za pooblaščene uradne osebe. Obe strani naj bi se zbližali glede plačne skupine J, vendar pa je izid odvisen tudi od rešitve za ostale, ki so pod omenjenim razredom.  

"Naše zahteve niso enormne"

Ogrizek pravi, da so od vlade zahtevali, da poklicne gasilce uvrsti tri plačne razrede višje, trenutno pa je z vladne strani prišla ponudba pri nekaterih en, pri drugih dva razreda višje. "Naše zahteve niso enormne. S tremi razredi bi si povrnili osem odstotkov, ki nam jih je Zujf leta 2012 vzel od plač. Najbolj pa nas boli, da na ministrstvih zaposlujejo nove ljudi, plače se drugje dvigujejo, na nas pa pozabljajo." 

Ogrizek še pravi, da pogajalci na drugi strani ne razumejo dela gasilcev in da so denimo vodjo gašenja vrgli med birokrate. "Kakšen birokrat, to je gasilec, ki vodi in usmerja svojo ekipo in še prostovoljne gasilce. Ampak tega preprosto ne razumejo." 

Septembra naj bi tako gasilci najprej na protestnem shodu pred Ministrstvom za obrambo izrazili svoje nezadovoljstvo, nato pa sledi splošna stavka. Kakšna bo in kako bodo organizirana nujna dela, Ogrizek trenutno še ne ve. 

»Dovolj je bilo popuščanj«

V Sindikatu zdravstva Slovenije SPUKC opozarjajo sindikate obeh pogajalskih skupin, da je bilo dovolj popuščanja na račun najslabše plačanih in da naj se vrnejo na izhodiščne predloge glede uvrstitve delovnih mest. "Čas je, da sindikati po devetih letih preidejo od besed k dejanjem," so prepričani.

Ob tem izpostavljajo, da se sindikati danes pogajajo le za slabih 25 milijonov evrov, od s strani vlade obljubljenih 70 milijonov. To je "skregano z 'zdravo pametjo' in kaže ali na nesposobnost pogajalskih skupin ali pa na dvojno igro nekaterih sindikatov, po kateri bodo zopet izboljšali položaj drugih poklicev, ki jih ti sindikati prvenstveno zastopajo"

Komentarjev 5
  • Avatar Džoser
    Džoser 17:30 19.julij 2017.

    Le vkup uboga gmajna.Matija Gubec se je puntal zaradi vzete desetine, nam pa desetine še ne dajo ne!

  • franke 13:08 19.julij 2017.

    Zmeraj je tako da za tiste ki največ delajo in pomagajo ni denarja. Čisto po slovensko.

  • franke 13:07 19.julij 2017.

    Kako nimate denarja za te gasilce? Na GZ SLO so na plačilni listi še dolgo po zaključenem mandatu.