Slovenija
29 ogledov

Na mizi težka vprašanja

Izvolitev Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Pogajanja o koalicijski pogodbi. Na mizi slaba banka, holding in zdravstvo. Šušteršič: Slabe banke ne moremo narediti "na pol".

Po prvih srečanjih se danes pogajanja o novi koaliciji nadaljujejo na vsebinski ravni. Ekspertne skupine strank PS, SD, DL in Desus razpravljajo o slabi banki, Slovenskem državnem holdingu in politiki morebitne nove vlade na področju zdravstva.

Minister za zdravje, ki se pogaja v imenu Desusa, Tomaž Gantar je bil pred pogajanji redkobeseden glede same vsebine. Bi bil pa pripravljen ostati minister, če bodo usmeritve nove vlade v smeri, ki jo tudi sam zagovarja.

PS in SD ne skrivata želja

Zakona o slabi banki in o Slovenskem državnem holdingu je sprejela še vlada Janeza Janše, ki opravlja tekoče posle, že od začetka pa sta bila deležna nasprotovanja PS in SD. Obe stranki tudi zdaj ne skrivata, da si želita sprememb obeh zakonov.Pojavljajo se tudi ugibanja, da bi lahko nova vlada oba projekta prekinila.

Šušteršič: "Na pol" ne gre

Nekdanji minister za finance in podpredsednik DL Janez Šušteršič pravi, da še vedno ne ve, kakšna bi lahko bila polovična rešitev glede slabe banke. Te se, kot je že dejal, ne da narediti "na pol", opustitev projekta pa bi pomenila, da bi ostali brez izvedljive rešitve za reševanje bank oz. bi na rešitev čakali pol leta. "To bi nas lahko nevarno približalo bankrotu," opozarja Šušteršič.

Šušteršič pričakuje, da ima SD manevrski prostor, sicer "verjetno ne bi vabili na pogajanja". Prav zato, ker je SD od vsega začetka nasprotovala slabi banki in državnem holdingu, pa je Šušteršič sodelovanju v novi vladi odpovedal, je spomnil. "Danes bomo videli, koliko so pripravljeni popustiti, zato, da bi oblikovali vlado. Očitno je to tisto, kar si najbolj želijo," je pred pogajanji ocenil nekdanji minister.

Židan upa na dogovor

Medtem poslanec SD Dejan Židan meni, da se bodo "ob dobri volji, razumu, ki ga imamo, in želji, da Sloveniji pomagamo, dogovorili". Pogajanj se med drugim udeležuje tudi Robert Golob iz PS in vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Komentarjev 2
  • mirko 11:42 05.marec 2013.

    Ha ha ha, osrednji časopisi ali drugače povedano časopisi bivše komunistične elite v sloveniji. Novinarji teh časopisov saj vas razumem, da se lahko živi le od denarja. Žalostno je, da vas ta privilegirana elita finančno tako obvladuje. Ampak vseeno boste ...prikaži več tisti novinarji, ki znate logično razmišljat iskali druge službe, kajti jasno je da v tem kapitalističnem svetu naša družba ne more dolgo prosperirat z vso to socialistično navlako. Prej ali slej bo prišlo do spoznanja realnosti in velikega preobrata. Smo na robu te meje. Stvari se bodo obrnile v letu-dveh za 100%. Verjemite. Zato začnite iskat delo tam kjer se pošteno zasluži za plačo.

  • privat 09:24 05.marec 2013.

    lotili se bojo trdih orehov??? Kako debilno zavajanje novinarjev in posledično nas sužnjev!! Novinarji pa še vedno spijo ,sanjajo o ukrepih ,ki nikoli ne bojo prinesli boljše jutri!! Gremo debilni novinarji,...otroci so lačni in brez bodočnosti!! Vse je v inteligenci ...prikaži več ,ki jo izgleda novinarji nimajo..ne vidijo zavajanja ,kraj ,laži..