Slovenija
28 ogledov

Na obiske brez zvonjenja

Ljubljana 09.04.2013 delo, popravilo plocnika ob Slovenski cesti v centru Ljublj Saša Despot
Število vseh pregledov se zmanjšuje, a je več izrednih.

Z delovnega inšpektorata sporočajo, da je v zadnjem času izrazito naraslo število izrednih inšpekcijskih nadzorov. "Gre za nadzore, opravljene v okviru različnih akcij inšpektorata za delo, ter nadzore, ki jih po uradni dolžnosti opravimo v zvezi z različnimi prijavami oziroma pobudami," je pojasnil glavni inšpektor za delo Franc Rančigaj. Potrdil je, da se je število vseh prijav z gospodarsko krizo zelo povečalo. Leta 2012 jih je bilo skoraj pet tisoč, letos že 1.540. "Bistveno se je povečalo tudi število zaprosil za strokovno pomoč," je dodal. Iz leta v leto se povečuje tudi število ugotovljenih kršitev. Izvedeli smo namreč, da naj bi inšpektorji pogosteje kot v preteklih letih podjetja obiskovali nenapovedano.

Največ težav s plačami

Od leta 2009 je največ kršitev delovne zakonodaje povezanih s plačilom za opravljeno delo – lani jih je bilo čez štirideset odstotkov. Inšpektorji so dobili več prijav in obravnavali več primerov, ko delodajalci tudi po več mesecev niso izplačevali plač oziroma so jih izplačevali z zamudo. V povezavi s tem so imeli tudi več prošenj za strokovno pomoč pri izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca, ker delodajalec plač ni izplačeval v dogovorjenem roku. Še v letih 2007 in 2008 je bilo največ kršitev povezanih s pogodbami o zaposlitvi, od takrat prevladujejo kršitve glede plačila.

Lani 65 kazenskih ovadb

"Obravnavali smo tudi več hujših kršitev zakonskih določil, ki so imeli vse znake kaznivega dejanja ter ukrepali z vložitvijo kazenskih ovadb," je dodal Rančigaj. Če so še leta 2007 podali le osem ovadb in leta 2008 deset, je bilo leta 2010 že 81 in leta 2011 kar 94 primerov, ko so inšpektorji odgovorne v podjetjih kazensko ovadili. Lani so prijavili 65 kaznivih dejanj.

Med pogostimi Rančigaj našteva še kršitve pogodb o zaposlitvi, zaposlovanje na črno, kršitve pri evidencah na področju dela in socialne varnosti ter pri delovnem času. Tako je bilo lani na primer ugotovljenega več zaposlovanja na črno kot minula leta – zaznali so 670 takih primerov (leto prej 582). Obenem so lani inšpektorji pri manj opravljenih pregledih odkrili bistveno več kršitev kot minula leta, največ v gradbeništvu, gostinstvu in trgovini.

Komentarjev 2
  • Ronald Reagan 09:07 05.maj 2013.

    saj bo zdaj švic šivilja vse porihtala...izrodki bodo dobili službe...v JU

  • izRODEk 07:52 05.maj 2013.

    za bruhat. inšpektorji bodo vse več preverjali dela na črno, ki so v tej zmešani državi mnogim še edini način vira zaslužka za preživetje....Kje so bili v času, ko je bilo dela dovolj?!?Narod je dobesedno lačen in bi ...prikaži več rad delal. Če pa si hočejo najti delo po predpisih, pa namesto pravega delavca vsak delodajalec (tudi državne firme) raje vzamejo študenta. Ker le ta predstavlja manjši strošek dela....Reveži bi, verjemite, raje imeli redno zaposlitev za nedoločen čas. A takih zaposlitev v tej državi ta čas ni. Ker ta dela opravljajo študentje....zmešana državna uprava.... to je ostalo po osmih letih janšizma in pahorjevega populizma...