Slovenija
173 ogledov

Na razpisu neverjetnih 83 odstotkov nepopolnih vlog

dokumenti Shutterstock
Po prvem odpiranju vlog za neprofitna stanovanja v Ljubljani nepopolnih 83 odstotkov vlog, na koncu kljub pozivom k dopolnitvi zavržena skoraj četrtina.

Na ljubljanski razpis za neprofitna stanovanja je prišlo 3.129 vlog, od tega je bilo neverjetnih 2.600 ali kar 83 odstotkov nepopolnih. 

Na Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) pojasnjujejo, da so vse, ki so oddali nepopolno vlogo, skladno z zakonom o splošnem upravnem postopku pozvali k dopolnitvi vloge. Če vloge niso dopolnili ali če je bila kljub dopolnitvi še vedno nepopolna, pa so jo zavrgli. Kar 562 ali skoraj petina je bilo zavrženih, ker so bile nepopolne, vsega skupaj pa je bilo izločenih 731 vlog ali skoraj četrtina vlog. Niti eden pa na primer ni bil zavrnjen, ker bi navajal neresnične podatke. 

Navodil ne preberejo v celoti

"Glede na veljaven Pravilnik o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem je potrebno v vlogi navesti precej podatkov in tudi opisati razmere, v katerih prosilci bivajo. Posledično je vloga razmeroma obsežna. Opažamo, da prosilci žal ne preberejo v celoti navodil za izpolnjevanje vloge, ki jih dobijo skupaj z obrazcem vloge," pravijo na JSS MOL in dodajajo, da imajo v dilemah prosilci možnost osebno povprašati zaposlene na JSS MOL. 

"Tudi poziva na dopolnitev vloge ne preberejo natančno in pogosto vloge na dopolnijo z vsemi zahtevanimi dokazili. So tudi primeri, ko prosilci na poziv za dopolnitev vloge ne odreagirajo pravočasno ter tako vloge ne dopolnijo v postavljenem roku. Nekateri prosilci poziva za dopolnitev vloge sploh ne prevzamejo in ga pošta skladno s predpisi vloži v njihov hišni predalček. Posledica je običajno nedopolnitev vloge," velik osip zaradi nepopolnih vlog pojasnjujejo na mestnem stanovanjskem skladu. 

Obvezna dokazila o dohodkih

Kako to, da je bilo treba priložiti toliko dokazil, katerih podatkov JSS MOL ni mogel pridobiti sam? "Ob pisnem soglasju prosilcev smo s strani Upravne enote Ljubljana pridobili podatke o državljanstvu, stalnem prebivališču prosilcev ter letih bivanja v MOL. Prav tako smo od Geodetske uprave Republike Slovenije pridobili podatke o lastnikih nepremičnin," pravijo na stanovanjskem skladu. So pa morali prosilci sami s prilogami dokazati podatke o svojih dohodkih, saj "do tega trenutka še ni bil vzpostavljen informacijski sistem za dostop do podatkov o dohodkih prosilca in njegovih družinskih članov", pravijo. 

Če so uveljavljali še kakšne dodatne točke (npr. zaradi invalidnosti), so morali to dokazati z ustreznimi potrdili. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Plavi-mil 15:22 27.april 2017.

    Tole mi hudičevo smrdi, verjetno so zanalašč naredili tako komplicirano vlogo, da bi jim stanovanja ostala za Cmerarjeve in Šeficeve migrante.

  • MK 14:19 27.april 2017.

    A dajte no?! Niso krivi birokrati temveč dejstvo, da se za ta stanovanja prijavljajo zgolj PRISELJENCI in ekonomski MIGRANTI, ki so v Sloveniji že pol življenja in še vedno ne govorijo slovensko.Pa za božjo voljo poglejte priimke prejemnikov ...prikaži večv teh stanovanj. Albanci, Kosovci, Makedonci, Srbi, Hrvati, Bolgari, Romi in tu pa tam kakšen Slovenec. Sicer imajo verjetno vsi urejene slovenske papirje vendar je za izpolnjevanje teh obrazcev pač potrebno nekaj več kot pomankljivo osnovno znanje slovenskega jezikaDrugo vprašanje pa je od kod prihajajo, kdo jim daje slovenske papirje in zakaj si država socializacijo predstavlja na tak način.Zadnje vprašanje pa je ali želimo takšne socialne primere pri nas, jim dajati zastonj stanovanja in plačevati socialo medtem ko se oni množijo in prenašajo nizek standard, neizobraženost in revščino v naslednje generacije. Avstralija ima za svoje priseljence visoke standarde mi pa zaradi levih vlad, ki potrebuje vedno nove in

  • allstarr111 13:34 27.april 2017.

    V bistvu bi se mogli lotiti vsake vloge INDIVIDUALNO, primer od primera se razlikuje, tako kot POSKUŠANJE izigrati pravila, je že kdo opazil v svoji soseščini, kjer je recimo nekdo ki že leta oddaja stanovanje, kr nanekrat je tam vsakič ...prikaži več drug folk ki se stalno menjava ? No jest sem to opazil in nisem edini, gre za to da se prijavljajo na en in isti naslov po tolk folka da potem dobijo več točk na čakalni listi :) in potem še odštej tiste katerih starši SAMI oddajajo po 10 ali celo več stanovanj ali po par hiš, a otroci z mlado ženo in ene dvema dojenčkoma prosijo za stanovanje. Država bi mogla več posvetiti KONTROLI teh skupin in jim onemogočiti izigravanje zakona, pa bi bilo stanovanj kr naenkrat celo preveč.