Slovenija
1299 ogledov

"Na teden več sto uničenih kosov opreme"

Strela Reuters
Preventiva je boljša kot kurativa. Poletno obdobje je čas, ko se število uničene telekomunikacijske opreme močno zviša.

Poletje je obdobje, ko so pogoste popoldanske nevihte, ki lahko povzročijo veliko škode tudi na telekomunikacijski opremi. "Letno povprečje strel v Sloveniji je 62.422, od tega v obdobju neviht maj – avgust kar 51.778, zato ne preseneča, da je v tem obdobju največ uničene opreme zaradi udara strele," pojasnjujejo v A1.

Število uničenih komunikatorjev in modemov je odvisno od vremenskih razmer. Pri Telemachu so v zadnjem mesecu zaznali nekoliko povečano število uničene CPE opreme (digitalni sprejemnik, modem, usmerjevalnik/router …). "V tem obdobju je lahko na teden uničenih več sto kosov opreme, saj uporabniki velikokrat v času nevihte kljub opozorilom in priporočilom opreme ne izklopijo iz telefonskega in električnega omrežja. V zadnjem obdobju opažamo porast prijav zaradi udara strele, kar je predvsem posledica večjega števila uporabnikov naših storitev v primerjavi s prejšnjimi leti," pojasnjujejo v A1.

slovenija 27.082012 modem, mobilna tehnologija, internet, naprave, foto: Bostjan | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Kdo krije stroške?

V primer A1 Slovenija stroške menjave opreme za storitve televizije, interneta in fiksne telefonije krijejo oni. Enako velja tudi za uporabnike Telekoma Slovenije. "Imamo večinoma najemni model komunikatorjev in modemov, kar pomeni, da so le-ti v najemu uporabnika. V navedenem primeru stroške, ki nastanejo ob poškodbi ali okvari, nosi Telekom Slovenije."

Pri Telemachu so stroški breme naročnika. "V okviru preventivnega ravnanja so uporabniki dolžni pravilno zaščititi in zavarovati elektronsko opremo, ki jim je bila izročena v uporabo, saj je menjava uničene opreme povezana z dodatnimi stroški za naročnika," pojasnjujejo. Informacije o tem, kako pravilno zaščititi napravo so uporabnikom na voljo v njihovem klicnem centru ali kateri koli poslovalnici.

Kaj naj storijo uporabniki?

Vsi operaterji so si enotni v priporočilu, da uporabniki izklapljajo kompletno opremo iz električnega in telefonskega omrežja v času neviht. To velja tudi v primeru daljših odsotnosti od doma. V A1 in Zavarovalnici Triglav svetujejo tudi uporabo tudi prenapetostnih zaščit. Kot navajajo slednji, so na trgu na voljo različni razredi prenapetostnih odvodnikov, od vtičnic do razdelilnikov s prenapetostno zaščito pred udari strele.

Udar strele je možen tako preko telefonskega priključka kot električnega omrežja. "Po naših podatkih prihaja do okvar zaradi udara strele pogosteje preko telefonskega priključka, kako preko električnega omrežja," pravijo v A1. Po njihovih opažanjih je tako, ker uporabniki ne izklopijo opreme tudi iz telefonskega omrežja.

Pri Telemachu poudarjajo, da zgolj izklop vseh bakrenih kablov – koaksialni (UTO) in električni napajalni kabel – predstavlja 100-odstotno zaščito. "Sicer pa večja nevarnost za poškodbe opreme zaradi atmosferskih razelektritev preži iz električnega omrežja kot iz kabelskega," dodajajo svoja opažanja.

Z upoštevanjem vseh zgoraj navedenih ukrepov bi lahko preprečili marsikatero okvaro, dodajajo v Telekomu. "Žal ugotavljamo, da uporabniki navedenih priporočil pogosto ne upoštevajo, zaradi česar so okvare ob vse močnejših nevihtah relativno pogoste," poudarjajo v Telekomu.

 

Opremo lahko zavarujete

Škoda, ki nastane zaradi udara strele, je lahko direktna ali indirektna. "Pri direktnem udaru strele zavarovanje krije škodo, ki jo povzroči strela s toplotno in rušilno močjo z udarom neposredno v zavarovano stvar, pa tudi škodo, ki nastane zaradi udarca predmetov, ki jih je strela podrla ali vrgla na zavarovano stvar," pojasnjujejo v Zavarovalnici Triglav. "Pri indirektnega udara so pogoste serijske poškodbe televizije, radia, računalnika, modemov, gospodinjskih aparatov in podobnega, ki lahko prizadenejo stanovanjske bloke, lahko pa tudi cele soseske." Glede na navedeno svetujejo, da sklenejo ustrezno zavarovanje. Škoda zaradi direktnega udara strele je na primer krita tudi že s temeljnim požarnim zavarovanjem.

Študentka | Avtor: Profimedias Profimedias

V Zavarovalnici Sava v zadnjih petih letih največ škode zaradi udara strele beležijo na avdio-video opremi, računalnikih, beli tehniki, pametnih instalacijah v zgradbah, napravah za krmiljenje ogrevanja in hlajenja, avtomatiki garažnih ter ograjnih vrat ter domofonih.

Pomoč pri sprejemanju ustreznih ukrepov lahko posameznikom nudijo tudi številne brezplačne aplikacije, ki uporabniku omogočajo do ure natančno vremensko napoved.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Dixon 19:56 11.julij 2017.

    Pred nevihto izklopit iz elektrike in ne bo nobenih stroškov. Simpl ko pasul.

  • speris 19:56 11.julij 2017.

    poglej, ozemljitev ti ne bo pomagala v nobenem primeru ce strela direktno udari v tvojo napeljavo.Je prevelika napetost..

  • nepozabljen 19:56 11.julij 2017.

    SE OPRAVIČUJEM ne žalim.....vsaj ima svoje izkušnje......lepo bodi LP