Slovenija
40 ogledov

Na udaru tudi otroški dodatki

družina, obrok, hrana, oče, mati, otroci Profimedias
Kljub gospodarski rasti, vlada ne bo odpravila vseh varčevalnih ukrepov. Pod vprašajem so tudi socialni transferji. Si bo ministrica Kopač Mrakova izborila otroške dodatke?

Usklajevanje pokojnin, regresi za upokojence, sprostitev plač v javnem sektorju in socialni transferji – vse je še odprto. Zato v teh dneh na ministrstvih na veliko tuhtajo, premetavajo in preračunavajo, saj naj bi zadevo jutri obravnaval ekonomsko socialni svet. 

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je že pred dnevi dejala, da verjame v "tisti minimum od minimuma za najranljivejše", kar pomeni, da bo najverjetneje vztrajala pri višjih otroških dodatkih. 

Kot je znano je Zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf) zamrznil tudi nekatere socialne transferje dokler ne bo rast BDP dva ali več 2,5 odstotka in lani je po trenutno veljavnih podatkih rast bila dovolj visoka, da bi se morali odmrzniti. 

Zaradi višje gospodarske rasti bi po sprostitvi socialnih transferjev v letu 2016 za deset odstotkov višje otroške dodatke dobili v petem in šestem dohodkovnem razredu, dodatek pa bi prejemali tudi tisti sedmem in osmem, ki imajo več kot 638,09 evra dohodka na družinskega člana. Toda hkrati je treba zmanjšati proračunski primanjkljaj. 

Tudi javni uslužbenci si še niso oddahnili. Uskladitve pokojnin in regresov za upokojence ministri niso do konca dorekli. Natančne izračune morajo pristojna ministrstva pripraviti do jutrišnje seje odbora DZ za javne finance, v petek pa bodo izračune obravnavali še na ekonomsko-socialnem svetu. Sledijo naporna pogajanja s sindikati, ki se morajo končati do konca meseca, ko bi vlada v Bruselj poslala Nacionalni reformni program 2015 - 2016 in pakt stabilnosti. 

dezurni@zurnal24.si

O socialnih pravicah tudi na forumih med.over.net

Komentarjev 1
  • dragec 07:30 17.april 2015.

    Ministrica verjame v minimum od minimuma, ali to velja tudi za njeno družino?????