Slovenija
26 ogledov

Nad gospodarsko krizo z inovacijo

Atech inovatorji Nataša Čepar
Priznanje. Z milijonsko naložbo v razvoj in evropsko patentno zaščito bi radi podvojili prodajo.

"Upam, da nas recesija ne bo zavrla! Če bo vse prav, bomo razvoj še bolj pospešili," meni Davor Jakulin, lastnik podjetja Atech electronics iz Materije. Atechovi inovatorji in inženir Borut Muženič iz Luke Koper so včeraj prejeli zlato priznanje za najboljšo inovacijo v Obalno-kraški regiji za lansko leto, ki ga podeljuje Primorska gospodarska zbornica.

Jakulin računa, da bo s pametno napravo za uravnavanje vleke v dimniških ceveh podvojil obseg poslovanja podjetja v nekaj letih. Inovacijo namerava patentno zaščititi še na evropskem trgu, v kar bo vključno s stroški razvoja vložil približno milijon evrov.

Muženič pa je za svojo inovacijo pojasnil, da gre za napravo, na kateri se popravlja prijemalo za dvigalo. Inovacija omogoča, da se pokvarjen del odstrani in popravi, dvigalo pa z nadomestnim prijemalom deluje naprej. Pred tem so morali prijemalo popravljati neposredno na dvigalu, kar je bilo zamudno. V Luki so inovatorja nagradili za prispevek k zmanjšanju stroškov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.