Slovenija
21617 ogledov

Nadomestilo za brezposelnost bo bistveno višje

Denar
Minimalno nadomestilo za primer brezposelnosti naj bi se zvišalo za več kot 50 odstotkov oziroma za 180 evrov.

Socialni partnerji naj bi uskladili spremembe delovne zakonodaje in jih nato v petek, skupaj s pokojninsko zakonodajo, obravnavali na izredni seji Ekonomsko socialnega sveta. Čez poletje bo sledila javna razprava, jeseni še en krog pogajanj.

Je pa po poročanju Radia Slovenija menda dogovorjeno zvišanje minimalnega denarnega nadomestila – z zdaj najnižjega 350 evrov naj bi se zvišalo na 530 evrov. Pogovarjali naj bi se tudi o tem, ali naj se prejemniku nadomestilo zaradi kršitve zniža.

Ministrstvo za delo je predlagalo, da bi starejši delavci namesto 25 mesecev na zavodu za zaposlovanje denarno nadomestilo lahko prejemali največ 19 mesecev. S tem bi preprečili beg ali pa pošiljanje starejših delavcev na Zavod za zaposlovanje in nato naravnost na pokojninski zavod. Kakšna množica starejših gre pred upokojitvijo še za dve leti na zavod, smo poročali že pred časom.

Starejši Slovenija Pred upokojitvijo še za dve leti na zavod

S tem sicer po naši oceni ne bi preprečili pošiljanja na zavod pred upokojitvijo, le čas bi se skrajšal za pol leta.

Kompromis iščejo pri tem, ali mora biti delavec, da dobi pravico do 19 mesecev zavoda star najmanj 50 ali 58 let in ali bo moral imeti najmanj 25 let delovne dobe ali še več.

"Veliko pripomb in nesoglasij je tudi glede podaljšanja zavarovalne dobe za pridobitev pravice do nadomestila. Povedano poenostavljeno to pomeni - koliko časa je treba biti zaposlen, da si nato upravičen do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje. Ministrstvo predlaga podaljšanje z zdajšnjih devet mesecev na leto dni zaposlitev. Neuradno smo izvedeli, da predlog v tej obliki ne bo sprejet," še poroča Radio Slovenija.

Odprt je tudi predlog o znanju slovenščine za državljane tretjih držav kot pogoj za vpis v evidenco brezposelnih. Dodelati je treba tehnične rešitve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 06:59 15.julij 2019.

    Najpomembnejši vir moči in bogastva ni denar, je spretnost vzgoje, gojenja in molže ovac. Demokracija pa je izum gospodarjev, kjer je spuščena čreda na malo daljšem povodcu, ki ji daje občutek, da je vse bolj svobodna in ustvarjalna.

  • Avatar praufo
    praufo 20:37 13.julij 2019.

    kaj pa naj vlada s tako visokimi prihodki kar je posledica visokih davkov ... sicer je res, da je še treba plačat hudo visok milijardni dolg, ampak koga to zanima ... levica ne bo več podpirala te vlade, ker je ...prikaži več preveč desna in premalo skrbi za socialce ... skratka delat se ne splača, vsaj legalno ne

  • Naklonsky 12:54 11.julij 2019.

    Super! Z delom se bom ukvarjal, kolikor se mi zljubi na fuš - nisem nor, da se zaposlim! Živel komunizem!