Slovenija
28 ogledov

Nadpovprečna umrljivost zaradi poškodb

Bolnišnica iStockphoto
Ob današnjem evropskem dnevu potrošnikov na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) RS opozarjajo, da v EU vsako leto zaradi poškodb bolnišnično zdravljenje potrebuje povprečno 40 milijonov ljudi. Dobra polovica jih zaradi posledic umre.

V Sloveniji je umrljivost zaradi poškodb v prometu, padcev in zastrupitev višja od povprečja razvitih evropskih držav. V zadnjih petih letih se sicer število prometnih in delovnih nezgod počasi, a vztrajno zmanjšuje, kar pa ne velja za nezgode doma in v prostem času, ki predstavljajo 73 odstotkov vseh poškodb. Na IVZ opozarjajo, da je zaradi omenjenih podatkov še posebej potrebno nadaljnje izvajanje preventivnih programov ter dvigovanje zavedanja in ozaveščenosti javnosti o tveganjih.

Zmanjšati predvsem alkohol, padce in zastrupitve


Mateja Rok Simon z IVZ poudarja, da je treba v prometu zmanjšati predvsem umrljivost v nezgodah zaradi alkohola, na področju umrljivosti zaradi padcev in na področju zastrupitev, kjer se je zvišala umrljivost predvsem med mladimi. "To zahteva kar nekaj medsektorskih in interdisciplinarnih sodelovanj ter usklajevanj. Povečati bi bilo treba tudi ozaveščenost ter zavedanje javnosti o tveganjih in učinkovitih preventivnih ukrepih," je povedala Rok Simonova.

Poleg tega bi bolnišnice po posameznih državah članicah po njenem mnenju na področju poškodb doma in v prostem času lahko zagotovile preprost dostop do informacij o poškodbenih dogodkih in s tem do informacij, ki so pomembne za preprečevanje poškodb.

IVZ želi dogovor

Po prepričanju IVZ bi bilo smiselno na ravni EU sprejeti zavezujoč dogovor za vse članice, da začnejo zbirati podatke o poškodbah in tako zagotovijo stalno izmenjavo pomembnih podatkov o poškodbah na ravni EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.