Slovenija
51 ogledov

Nadzor neučinkovit

Slovenija 10.04.2013 hrana, prigrizek, catering; foto:Sasa Despot Saša Despot
Tveganj ne zanamo pravočasno, ko jih, pa je težava z realizacijo nadzora na terenu.

Računsko sodišče (RčS) ni povsem zadovoljno z učinkovitostjo nadzora nad varnostjo živil, ki ga je v letih od 2010 do 2012 izvajalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO).

MKO: že delamo na tem

Po oceni RčS ministrstvo še ni vzpostavilo vseh pogojev, ki so potrebni za učinkovito izvajanje nalog ter sodelovanje na področju neodvisnih in znanstvenih ocen tveganja. "Tveganj, povezanih z varnostjo hrane, ne zaznamo pravočasno, ko jih zaznamo, pa imamo težave z realizacijo nadzora na terenu," nam je povedal Tomaž Vesel, predsednik RčS.

Revizijsko poročilo sicer še ni upoštevalo, da je MKO z novim letom ustanovilo upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Od tam so sporočili, da jih veseli ugotovitev RčS, da je sistem nadzora v splošnem v skladu z evropsko uredbo. "Ob hitrem pregledu zahtev ugotavljamo, da so nekatere dejavnosti že v teku – na primer nadzor v tako imenovani verigi od vil do vilic se že enotno izvaja," so pojasnili. Nadzor nad varno hrano sicer preverja tudi Evropska komisija: od leta 2009 je bilo skupno opravljenih 18 nadzorov; vsi so pokazali, da sistem dobro deluje. "Trenutno poteka nadzor nad sistemom spremljanja ostankov škodljivih snovi v živilih," so dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.