Slovenija
284 ogledov

Najemnina kot del kupnine

Damjan Kozjak Nino Verdnik
Nepremičnine. V Mariboru se pojavlja nov model nakupa stanovanj.

“Glede na razmere na trgu nepremičnin uvajamo nov inovativen način prodaje naših stanovanj, in sicer kot najemni model s postopnim odkupom,” je pojasnil Damjan Kozjak, direktor KBM Invest, hčerinskega podjetja Nove KBM.

Da se sprosti krč

Po tem modelu bi interesent za stanovanje najprej plačal deset odstotkov pologa, nato bi ga imel dve leti v najemu, zanj pa plačeval mesečno najemnino, ki bi se potem vštela v kupnino. “Zadnji obrok po dveh letih bi predstavljal še preostanek kupnine, ki je ostala od vrednosti stanovanja,” je dodal Kozjak. To je glede na kreditni krč, ko posamezniki le stežka dobijo kredit na bankah, dobrodošlo, rešitev pa pozdravljajo tudi ekonomisti. “Nepremičnine imajo še vedno visoke cene. Večina ljudi si jih z gotovino ne more kupiti. Na razvitih trgih se že pojavljajo najrazličnejši modeli financiranja, kar trg poživi. Tudi naš nerazvit trg se mora prilagoditi, saj se je ustvaril krč, ki se mora sprostiti,” je pojasnil Davorin Kračun z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete. Poleg omenjenega modela bo KBM Invest ponujal še obročno odplačevanje stanovanj.

Če prodajo, bodo še gradili

V KBM Invest so sicer prepričani, da bodo v naslednjih desetih letih krojili nepremičninsko politiko novih stanovanj v Mestni občini Maribor. “Na tem območju je naših okoli 90 odstotkov nepremičnin,” je povedal Kozjak.

S 1. februarjem bodo začeli prvo fazo dokončanja tretje stolpnice, ki so jo kupili od Konstruktorja VGR v stečaju. Dokončanje 80 stanovanj naj bi stalo okoli štiri milijone evrov. Če bi jim uspelo prodati celotno stolpnico – zanjo naj bi se zanimalo več nepremičninskih skladov, ki bi želeli najemniška stanovanja –, bi KBM Invest začela z investicijo na Kamenškovi ulici. “Tako bi zapolnili praznino novih stanovanj v Mariboru. V prvi fazi bi jih zgradili 200, celoten projekt pa jih predvideva 500,” je sklenil prvi mož KBM Invest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.