Slovenija
36 ogledov

Najprej bodo na vrsti vikend zaporniki

Dob zapor Žurnal24 main
Pličanič napovedal spremembo zakona, da bi zaporniki za svojo oskrbo prispevali del stroškov.

Po besedah ministra za pravosodje Senka Pličaniča bi najprej začeli plačevati  obsojenci, ki svojo zaporno kazen služijo le ob vikendih. Takih je približno 60, v njihovem primeru pa bi državi na leto prihranili med 50.000 in 70.000 evri.

Ponekod prispevek običajen


Po ministrovih besedah slovenski zaporski sistem pesti vrsta težav, med katerimi je navedel premajhno število pravosodnih policistov in problem reorganizacije javnih gospodarskih zavodov, ki so v preteklih letih ustvarjali izgubo in v katerih delajo zaporniki. Opozoril je, da je prispevek zapornikov pri izvrševanju kazenskih sankcij v nekaterih državah običajen in kot primer navedel Dansko.

Načeloma ne nasprotujejo

Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Jože Podržaj je glede ministrove napovedi dejal, da prispevku obsojencev za lastno oskrbo načelno ne nasprotuje, je pa treba pri tem pretehtati vse vidike in prispevek uvesti le za nadstandardne storitve, kot jih poznajo v nekaterih drugih državah. Sicer mora država osnovni paket oskrbe za obsojence ohraniti, je še menil.

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič pa je dejal, da so se za omenjeni ukrep odločili predvsem zaradi privilegijev t. i. vikend obsojencev. Sicer pa vsi obsojenci, ki za svoje delo v zaporu ne dobivajo polne plače, že sedaj prispevajo, je še pojasnil.

Komentarjev 4
  • Oxxo 14:05 08.marec 2014.

    Ni mišljeno v neposredni povezavi z člankom in zaporniki - Kdaj nam bo banana gnila oblast začela zaračunavati "slovenski" zrak? Je že čas... Itak ne vedo več, kje in komu še vzeti, ker so navadna pokvarjena in nesposobna ...prikaži veča politično-gospodarska banda!Blebetajo in blebetajo, se duvajo in naduvajo v parlamentu... naredijo pametnega pa nič! Samo še leva roka desni žep... sorodniki in prijatelji, potem pa doooolgooo oz. nikoli nič za javno dobro, razvoj Slovenije, mlade in stare... nič od nič...Še golobe obdavčite, ker serjejo po zraku.

  • dragec 08:03 08.marec 2014.

    PREDLAGAM, DA ZAPORNIKI ČEZ TEDEN DELAJO V TOVARNAH,KI SO V STEČAJIH

  • Jože Šemrov 07:43 08.marec 2014.

    Zaporniki naj obvezno plačajo bivanje in vse ostale stroške. Sprevrženo je dejstvo,da naj zaporniki živijo na račun davkoplačevalcev .