Slovenija
399 ogledov

Največ beremo revije

slovenija 25.08.10, knjiznica, knjige, knjiga, OS Spodnja Siska, Gasilska 17, fo Anže Petkovšek
Agencija Ipsos je predstavila rezultate raziskave o bralnih navadah in pridobila splošni profil slovenskih bralcev.

Izmed knjig, revij in časopisov, so med bralci najbolj popularne revije, kaže raziskava. Več kot polovica prebivalstva prebira revije enkrat tedensko, medtem ko v istem obdobju časopise bere 41%, knjige pa 23%. Slaba tretjina Slovencev knjig sploh ne bere in okoli 40% ljudi knjig ne kupuje. "Kljub sintagmi, da naj bi bili zelo dobri bralci, smo Slovenci v evropskem merilu čisto povprečni," pravi Zdravko Kafol, direktor zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS Slovenije. Odstotek ljudi, ki knjig nikoli ne kupujejo ali berejo, je še vedno (pre)visok.

Raje kot kupujemo, si izposojamo

Po oceni založnikov Slovenci v povprečju kupimo 2 knjigi letno, precej drugačna statistika pa velja za člane kluba Svet Knjige, ki kupujejo do 4-krat več knjig kot povprečen Slovenec. Na drugi strani pa v večji meri obiskujemo knjižnice. V splošne knjižnjice je včlanjena kar četrtina slovenskega prebivalstva, vsak pa si sposodi povprečno 12 knjig na leto.

Kaj največ beremo?

Na prvem mestu so ljubezenski romani, sledijo pa jim priročniki za osebni razvoj. Med najbolj branimi so še kriminalke in kuharske knjige ter priročniki. Najbolj prodajana knjiga lanskega leta je bila pesniška zbirka Angeli Toneta Pavčka.

Profil

V raziskavi so razpoznali tudi profil tistih, ki najpogosteje berejo. To so v večji meri višje izobražene ženske, ki jim je pomembno vseživljenjsko izobraževanje. Ključna dejavnika pri nakupu knjig sta skoraj v enakem odstotku knjižna zvrst in pa cena knjige. V zadnjem letu je močno naraslo število tistih, ki se za nakup odločajo predvsem glede na ceno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.