Slovenija
74 ogledov

Naprodaj petina Mercatorja

Tomislav Čizmić Anže Petkovšek
V Ljubljani javna dražba za skoraj petino Mercatorja.

Ruska Sberbank, ki je kot največji upnik finančno nasedlega hrvaškega koncerna Agrokor družbi Agrokor Investments zaplenila 18,53 odstotka delnic Mercatorja, bo te danes ponudila na javni dražbi v Ljubljani. Izklicna cena zanje je postavljena pri 40,58 milijona evrov, po informacijah Financ pa jo bo kupila kar ena od hčerinskih družb Sberbank.

Gre za približno 1,13 milijona navadnih kosovnih delnic Mercatorja, ki jih je največja ruska zasebna banka zaplenila nizozemski družbi, ki je v 100-odstotni nekdanjega prvega moža Agrokorja Ivice Todorića in ki je ne ščiti hrvaški zakon o postopku izredne uprave. Todorić je te delnice zastavil kot zavarovanje pri najemu zadnjega kredita pri tej banki, ki jih je sedaj pridobila kot zastavni upnik.

Agrokor | Avtor: EPA EPA

Agrokor ima še vedno lastniški delež

Agrokor ima medtem v največjem slovenskem trgovcu 69,57-odstotni lastniški delež, še okoli 10 odstotkov pa prek fiduciarnih računov hrvaški pokojninski skladi. Za Agrokorjeve delnice velja omenjeni zakon o izredni upravi, po katerem zaplembe delnic s strani upnikov niso mogoče.
Zasežene Mercatorjeve delnice bo Sberbank danes ob 14. uri v prostorih družbe Alta Invest prodajala v eni seriji, po informacijah časnika Finance pa se do četrtkovega izteka roka za dražbo ni registriral noben ponudnik.

To je bilo tudi pričakovati, saj omenjeni delež ne prinaša upravljavske moči v Mercatorju in tudi nasploh po delnicah slovenskega trgovca glede na lastniško strukturo ni povpraševanja. Kot potencialni interesenti so se sicer v medijih omenjali finančni skladi, ki bi ta delež pozneje dražje prodali v okviru poslovnega prestrukturiranja koncerna, porajale pa so se tudi zamisli o sodelovanju Slovenskega državnega holdinga ali katerega od državnih podjetij, npr. Petrola ali Pozavarovalnice Sava, na dražbi, vendar pa so to v vseh teh akterjih zanikali.

Ker Sberbank kot zastavni upnik ne more neposredno postati lastnik tega deleža, ga bo po informacijah Financ kupila kar ena od hčerinskih družb ruske banke, ki ni neposredno izpostavljena do Agrokorja. Tako si bo okrepila svojo vlogo v prihajajočem prestrukturiranju hrvaške skupine, v okviru katerega bo Mercator sam ali kot del trgovske veje Agrokorja zelo verjetno dobil novega lastnika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • sprehajalec 19:56 11.julij 2017.

    Bo Zoki vskočil?

  • Avatar praufo
    praufo 19:56 11.julij 2017.

    vsi vemo, kako in na kakšen način je nastal ta megalomanski mercator, predvsem pa zakaj ga je bilo treba prodat ... celo na rtv1 je bila oddaja na to temo, torej komur ni jasno kdo je spravil mercator v takšno ...prikaži več stanje, mu ni nič jasno, ... taista oseba, ki je firmo zadolžila do nebes, je osumljena več kaznivih dejanj, je pa res, da država ki je meka za gangsterje, takih tajkunskih tičev ne polovi, ker se vedno izgovarja na zakonodajo, mnogo malih trgovskih firm bi še danes lahko poslovalo, pa jih je mercat, s svojim kraljem na čelu pokupila in sedaj bo vse skupaj šlo v maloro ... žalostno

  • primoz.g 19:56 11.julij 2017.

    ZAKAJ ?? Naj ga odkupi tisti ki ga je prodal na lastne stroške, al pa recimo zaposleni dvignejo kredite in hipoteke pa si odkupijo svoja delovna mesta nazaj, IN kasneje tudi VODIJO tako kupljeno podjetje, sej ni treba celega lahko ...prikaži več samo tisto trgovino kjer si delal do zdej. NE pa da spet država oz MI pušimo, NE RABIMO Te firme imamo HOFER LIDL SPAR EUROSPIN zakaj bi mogl kupt to, dejmo rajš SPAR recimo :) AJA to pa ne, ker tam pol priskledniki ne morejo krasti.