Slovenija
22746 ogledov

Naročili vrata, a ostali brez njih in nekaj sto do več tisoč evrov

Vrata
Podjetje je šlo v stečaj, kupci, ki so vrata plačali v naprej, se lahko (vsaj za zdaj) obrišejo pod nosom.

VAL Marketing, podjetje je prodajalo in vgrajevalo protivlomna vrata proizvajalca FBS iz Italije, in je prodajo oglaševalo z 40 letno tradicijo, je minulo sredo svoje stranke in poslovne partnerje obvestilo, da je vložilo predlog za stečaj. Objava o stečaju je bila danes objavljena tudi v Poslovnem registru Slovenije (Ajpes).

Kupcem, takih je kar nekaj, ki so vrata vplačali v naprej, a ostali brez njih, ostane le možnost prijave v stečajno maso. "Ko bo Okrožno sodišče Ljubljana s sklepom pričelo stečajni postopek nad podjetjem ter postavilo stečajnega upravitelja, boste lahko v skladu z objavljenim oklicem o začetku stečajnega postopka terjatve, vašo terjatev do podjetja (vaš vplačan znesek) prijavili v roku treh mesecev od objave oklica," pojasnjujejo pri Tržnem inšpektoratu, ki ga vodi Andrejka Grlić.

Kako se opravi prijava terjatve?


Protivlomna vrata Val | Avtor: Tržni inšpektorat RS Tržni inšpektorat RS
Prijava terjatve se opravi osebno na vložišču sodišča ali pa se jo pošlje po pošti na naslov sodišča. "Vsebovati mora opravilno številko, identifikacijske podatke o upniku, zahtevek za priznanje terjatve, ki mora vsebovati znesek glavnice, če upnik zahteva obresti in stroške, pa tudi te, ter na koncu opis dejstev, iz katerih izhaja utemeljenost zahtevka in dokaze o njih," navajajo pri Tržnem inšpektoratu. "Prijavi terjatve je potrebno priložiti listinske dokaze o dejstvih, iz katerih izhaja utemeljenost zahtevka za priznanje terjatve- v vašem primeru je to pogodba, predračun in dokazila o neizpolnitvi pogodbe oziroma o ne vračilu plačanega zneska."

Vrnjena sredstva bodo odvisna od stečajne mase, v katero se bodo vpisali upniki. "Po naših predvidevanjih se bo z naslova terjatev, ki jih imamo še odprte do svojih kupcev in prodaje naših osnovnih sredstev (kombiji, lesno obdelovalni stroji in druga oprema), nabrala količina sredstev, ki bo lahko pokrila vsaj del z vaše strani vplačanih sredstev," so v obvestilu naročnikom o stečaju zapisali pri Val Marketingu. "Natančnih ocen žal ne moremo podati. Stečajni upravitelj, ki bo določen v kratkem, vas bo o stanju obvestil."

Koliko natančno je oškodovanih še ni znano. V Facebook skupini Vrata val upniki, ki se je organizirala po objavi stečaja, je zbranih približno 250 ljudi, ki so vplačali različne zneske, od nekaj sto evrov do več tisoč evrov. Naročniki so najbolj ogorčeni nad dejstvom, da je podjetje naročila in denar pobiralo še nekaj dni pred objavo stečaja. "Kako so lahko od nas pobrali denar, če so pa vedeli, da bojo šli v stečaj," je na forumu medover.net zapisala ena od oškodovank. 

Čakali tudi več mesecev

Nekateri so očitno na vrata čakali tudi več mesecev. "Nasedel sem konec marca, ko so v 'akciji, kot je ne bo več' ponujali še za 100 evrov cenejša vrata," je zapisal eden od kupcev in jezno pripomnil:  "Verjetno so vedeli, da je to zadnja akcija, na kateri bodo še nategnili ljudi. Kot berem tu na forumu, nas je kar nekaj takih, ki na vrata čakamo od marca, aprila."

Podjetje informacij ne daje, spletna stran je ukinjena, telefonska številka nedosegljiva, prav tako ne deluje več njihova Facebook stran.

Zadevo preverjamo pri pristojnih institucijah. Sledi nadaljevanje ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • jelena 22:49 10.oktober 2017.

    Jaz sem tudi se placala 1.169., 00 26.06 2017. pasu mi rekli za mesec da cu dobit.Od tega nič. Samo lazu pa sem isla da vidim kaje so mi rekli da boju 11 oktober prišli toje jutar otege nebo nič.

  • gregor51 16:28 10.oktober 2017.

    VAL VRATA, proizvodnja in prodaja vrat d.o.o. Naslov Gradišče IV 89 1291 Škofljica, Slovenija

  • srecnii 12:22 10.oktober 2017.

    Naivni kupci, to se nikol ne plačuje v naprej, ko pridejo zmontirat se tud plača in nič prej.