Slovenija
7558 ogledov

Naši vladniki so si na hitro zvišali plače

nova vlada RS Saša Despot
Po novem bodo ministri in državni sekretarji imeli najvišje možne plače...

Ministri in državni sekretarji nove vlade so si na hitro zvišali plače, to pomeni, da bodo po novem  imeli najvišje možne plače, kot po zakonu o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Za državne sekretarje na ministrstvih je tako določen 61. plačni razred, za ministre pa 64., je pred današnjo sejo vlade pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

V pojasnilo; razpon plač za ministre se giblje od 62. do 64. plačnega razreda, za državne sekretarje pa od 59. do 61. tega. 

Ministri bodo po novem prejeli 5200 evrov bruto na mesec, državni sekretarji pa 4600 evrov, približno 400 evrov več na mesec. 

Plačni razred ministra sicer določi predsednik, plačni razred državnega sekretarja pa vlada na predlog ministra za javno upravo. 

Za primerjavo; v prejšnji vladi Marjana Šarca so bili sicer vsi ministri z izjemo finančnega umeščeni v najnižji plačni razred, to je v 62., enako vsi državni sekretarji, torej v 59.

Po navedbah STA  je minister Koritnik pred sejo vlade dejal, da ne gre za povišanje plač, pač pa za določitev plačnega razreda. "Priloga tri k zakonu o sistemu plač v javnem sektorju že od Virantove reforme določa razpon plače za državne sekretarje od 59. do 61. plačnega razreda in vsakokratna vlada določi nek razred za državne sekretarje," je pojasnil minister.

Sicer bodo do višjih plač opravičeni tudi drugi javni uslužbenci, ki v tem času delajo v izrednih razmerah, na primer medicinske sestre in zdravniki...

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 28
  • kvasetotidogajamona 09:31 23.marec 2020.

    to janša sej je prav, ljudje smo idijoti in če ti to pustimo brez upora pol kr tako naprej, pohvalno zavajaj manipulirat čredo kretenov!!!

  • kapibara 09:17 20.marec 2020.

    To JE NAPAKA države !! Ona bi morala vsem uslužbencem, - ki z odločbo delajo doma, plačo znižat na 50% in vsem v podjetjih katera je večinska lastnica.. - kot pomoč gopsodarstvu..!! Najmanjša plača takega je 1200 evrov- NETO..

  • fasader56 09:01 20.marec 2020.

    To fotografijo si natisnite in jo dajte doma v črni okvir. Zločin nikoli ne zastara.........