Slovenija
62 ogledov

"Ne počutim se več varno"

študent študentska soba Žurnal24 main
Kraje. Tatovi izkoriščajo nepazljivost študentov. Kradejo denar in telefone.

O krajah so poročali iz vsaj štirih blokov študentskega naselja, največ tatvin so zaznali v noči na 5. marec, ko je v Rožni dolini potekalo množično pustovanje. Oškodovani iz bloka 3 so povedali, da so jih okradli med spanjem, ker niso imeli zaklenjene sobe. Ukradli so jim telefone, prenosne računalnike in ženske torbice. “Nihče ni nič slišal, izginili pa so torbi in telefon, ki sem ga imela zraven postelje,” je dejala ena izmed številnih stanovalcev s podobno 
izkušnjo.

Vzorci kraj so podobni

Kraje so se nadaljevale naslednje dni. Priče in oškodovani poročajo o podobnem vzorcu. Prvi, pogostejši je, da dva neznanca močnejše postave in srednje visoka v domu trkata od vrat do vrat z izgovorom, da iščeta študenta po imenu Simon Gregorčič. V enem primeru pa so se predstavljali celo kot varnostniki in od študentov zahtevali, naj jih spustijo v sobe, ker naj bi iskali ukradene računalnike. Eno od stanovalk so okradli, medtem ko je za le nekaj minut odšla v kopalnico.

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili povečano število prijav iz študentskega naselja v zadnjih desetih dneh. “Gre za tatvine in ne vlome. V vseh primerih kraj so bila vrata odklenjena. Zato še enkrat poudarjamo, da je priporočljivo zaklepati, čeprav le za nekaj minut,” je opozoril Vinko Stojnšek. Gre predvsem za kraje denarja in audio-vizualnih naprav. S pomočjo študentov so pridobili konkretne podatke o osumljencih, preiskava pa še poteka.

Vhod zaklenjen le ponoči

“Res ni prijeten občutek, ko moraš ves čas razmišljati o varnosti. In to v ustanovi, kjer bi moralo biti za varnost poskrbljeno,” je povedala 21-letna Vida, stanovalka študentskega naselja. Vhodna vrata blokov v naselju so bila v večini zaklenjena le čez noč, tako se je pretekli teden pozno popoldne v ženski kopalnici enega izmed blokov pojavil moški, ki je čez vrata opazoval dekleta med prhanjem. “Ne počutim se več tako varno, kot sem se, predvsem pa sem razočarana nad mentaliteto ljudi,” je dodala stanovalka.

Študentom poskušajo pomagati tudi študentski domovi. “Tako profesionalna varnostna kot študentska dežurna služba sta povečali nadzorne dejavnosti,” je povedal Igor Brlek iz sektorja za študentske zadeve v Študentskem domu Ljubljana.

Komentarjev 3
  • ac-dc 07:58 16.marec 2014.

    V čem je problem? A si mogoče ti tisti falot?

  • dragec 22:39 15.marec 2014.

    In to je demokracija, nastavite kamere po sobah?????????

  • ac-dc 22:09 15.marec 2014.

    Nastavite zakamuflirano kamero, danes se dobijo zelo poceni....Sodišče pa bo potem take dokaze itak zavrnilo, zato boste morali z nepridipravi obračunati sami (zakon divjega zahoda).