Slovenija
134887 ogledov

Nepopisna gneča pred Big Bangom, ljudje se prerivajo, nekdo je poklical policijo

digitalni bon za izobraževanje
1/5
Saša Despot
"Dobesedno se delajo norca iz nas upokojencev," je dejal starejši gospod. Prišel je z Viča, kjer isto podjetje prav tako ponuja prijave na tečaj. "Tam je še večja norišnica," je dodal.

"Ljudi za znoret, tukaj je veliko slabe volje in nestrpnosti," nam je sporočila bralka, ki se je odločila postaviti v vrsto za prijavo na tečaj računalništva. 

Ob prihodu na "prizorišče" nas je čakal kaos, in nekdo je že poklical policijo. Ljudje se gnetejo, prepirajo in to ob neznosni vročini.

digitalni bon za izobraževanje | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Telefoni nam pregorevajo," pravijo v poslovalnici Big Banga v BTC-ju, kjer sicer niso organizatorji izobraževanj, na na katere se želijo prijaviti upokojenci, ampak so podjetju Smart Naris le ponudili prostor za zbiranje prijav. Smart Naris je eno od 19-tih podjetij, ki jih je država izbrala za računalniško opismenjevanje starejših, po katerem jim pripada 150 evrov digitalnega bona. 

"Najprej vsakega popišejo in povprašajo, katere naprave imamo doma in na kakšen tečaj naj se vpišem. Kako naj to vem?," nam je povedala zgrožena upokojenka.  

"Nobenih informacij, nobenega reda," je dodala druga približno trideseta v vrsti. Za prijavo bodočega tečajnika študentki potrebujeta približno deset minut. 

"Dobesedno se delajo norca iz nas upokojencev," je dejal gospod. Prišel je z Viča, kjer isto podjetje prav tako ponuja prijave za tečaj. "Tam je še večja norišnica," je dodal. 

Mnogi so ogorčeni, počutijo se izigrane. Okoli 700 tisoč prebivalcev Slovenije je upravičenih do pridobitve bona za nakup računalniške opreme, vendar je že danes jasno, da jih bo to ugodnost lahko izkoristila le peščica. Učenci zadnje triade, dijaki in študenti so jih že dobili in so jih lahko unovčili brez posebnih pogojev, za upokojence pa je predvideno, da morajo prej opraviti tečaj. Za ta izobraževanja pa bo letos na voljo le pet tisoč mest. 

"To je strel v prazno. Naj se ta stvar ustavi," je dejal Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik. Vse namreč deluje po principu "kdor prvi pride, prvi melje."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 64
  • villa 08:59 20.avgust 2022.

    To Slovenijo naj do konca razprodajo tujcem, saj z njo ne zna nobena vlada pametno upravljati. Se manj z denarjem davkoplacevalcev.

  • pepca 11:20 19.avgust 2022.

    Najbolje bi bilo, da se takoj ukinejo prijave in predvideno "izobraževanje" in koriščenje bonov za 150 Eurovvse dokler ne bo zagotovljeno, da se lahko prijavimo in udeležimo tečaja vsi, ki smo starejši od 55 let.

  • radovednica 08:15 19.avgust 2022.

    Bedarija slovenska. In kdo pravi, da mularija, kar vsa obvlada računalniške veščine, seveda prave in ne igrice? Ali res obvladajo mulci v osnovni šoli računalniška uporabna orodja excel, arc view, autocad z izpeljankami? Ne, seveda ne. Toda to so uporabne ...prikaži več stvari. Pa saj nihče od njih tega ne pričakuje. Ampak kljub vsemu so takoj upravičeni do 150 € za razne neumnosti (igralne konzole, slušalke, bla). A starejši, pa še to le peščica, morajo pa najprej na nek tečaj, kjer je itak učinek ničen ?????