Slovenija
19 ogledov

"Nesprejemljivo, da se zaveza ne spoštuje"

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Ministrstvo za infrastrukturo še ne more komentirati šestega noveliranega investicijskega programa za Teš 6, saj ta ni bil potrjen s strani pristojnih organov HSE - nadzornikov in vodstva.

Teš je sicer dokument ministrstvu poslal konec oktobra, a ministrstvo pred odločitvijo o nadaljnjih korakih čaka, da ga potrdijo v HSE.

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je šesti noveliran investicijski program za šesti blok ministrstvu poslala 30. oktobra, iz njega pa izhaja, da je zadnja cena investicije 1,428 milijarde evrov.

Kot so ta teden pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, za njih ni sprejemljivo, da se z vsako novelacijo investicijskega programa bistveno spreminja končna cena, ker to "verjetno kaže na tendenco, da se je to dogajalo iz določenih razlogov in ciljev".

Cena bila pogoj za jamstvo države

Po oceni ministrstva je bila najbrž tako določena tudi cena Teša 6, ko se je podpisovala poroštvena pogodba - takrat so v Tešu zagotavljali, da je 1,3 milijarde evrov zadnja cena Teša 6. Ta cena je bila namreč pogoj, da je država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki.

V Tešu sicer dopuščajo možnost za naknadno spremembo investicijskega programa, saj cena premoga med Premogovnikom Velenje in HSE ni dokončno usklajena, so konec oktobra v Šoštanju pojasnili za STA.

Ob tem so dodali, da investicijski program vsebuje ceno premoga, kot je bila določena z dolgoročno pogodbo o nakupu premoga, zakupu moči in nakupu električne energije in aneksom k tej pogodbi, pa tudi kot je določeno v pogodbi, podpisani novembra lani med ministrstvom za finance, ministrstvom za infrastrukturo in prostor ter Tešem. Cena premoga je bila takrat določena pri 2,25 evra za gigajoul.

"Na žalost določitev cene premoga ni v domeni Teša in je odvisna od pogovorov med Premogovnikom Velenje in HSE," so takrat navedli v Tešu.

Ministrstvo čaka

Na ministrstvu pa so dejali, da "ni sprejemljivo, da se zaveza o ceni premoga ne spoštuje, ker so bili v zvezi z njo v preteklosti večkrat pozvani, da jo preverijo in so vedno zatrjevali, da bo dosegljiva in skladna z dolgoročno pogodbo o nakupu premoga, zakupu moči in nakupu električne energije od 2015 do 2027".

Kako bodo na ministrstvu ukrepali, glede na to, da so kršene zaveze Teša za državno poroštvo, še ne morejo napovedati, saj čakajo na šesti noveliran investicijski program za šesti blok, ki bo potrjen s strani pristojnih organov. Dokument, ki so ga posredovali iz Teša, pa ni bil potrjen s strani nadzornega sveta in vodstva Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), zato ga še ne morejo komentirati.

"Najprej bomo od Teša zahtevali, da šesti noveliran investicijski program potrdi nadzorni svet Teša, nadzorni svet HSE in vodstvo HSE, šele potem bomo lahko imeli dokument za verodostojni dokument," so še poudarili na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.