Slovenija
7940 ogledov

"Nesprejemljivo! Izrael se skuša mešati v slovensko politiko!"

Ugrabitev Izraelke v Gazi Youtube
Veleposlanik Izraela poslance vabi na projekcijo posnetkov napada Hamasa. ​​​​​​​V Levici ocenjujejo, da gre za očitno propagandno kampanjo države Izrael.

Izraelsko veleposlaništvo je vabi izbrane poslance in poslanke državnega zbora povabilo na predvajanje neobdelanih posnetkov napada na Izrael 7. 10. 2023, so sporočili iz poslanske skupine Levice. Kot je razvidno iz priloženega vabila, se bodo dogodka, ki bo danes potekal v Judovskem centru, lahko udeležili le povabljeni. Vabilo je namenjeno vodjem poslanskih skupin ter poslancem, ki so člani Odbora za zunanjo politiko, Odbora za obrambo ter Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Za udeležbo na dogodku organizator, očitno Država Izrael, beleži uradni podatek – številko potnega lista.

Matej T. Vatovec na sestanku predsednikov strank | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ministrica naj pokliče veleposlanika

V Levici ocenjujejo, da gre za očitno propagandno kampanjo države Izrael ter poskus vplivanja in vmešavanja tuje države v demokratične procese. Vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec je na Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) in ministrico Tanjo Fajon naslovil dopis s predlogom, da pokliče izraelskega veleposlanika na zagovor in obsodi tovrstne poskuse vmešavanja. 

"To, da takšno vabilo prihaja po tem, ko je RS jasno zavzela stališče miru in obsodila izraelske kršitve mednarodnega humanitarnega in vojnega prava zaradi genocida, ki trenutno poteka nad Palestinci s strani Izraela, in desetletja trajajočega apartheida, ni presenetljivo. Je pa resen precedens, ki terja odziv," ministrico pozivajo v Levici.

"Agresivna kampanja, ki temelji na dezinformacijah"

"Glede na to, da je drža Republike Slovenije po eskalaciji spopadov v Gazi in na Zahodnem bregu po 7. oktobru 2023, na strani mirnega reševanja sporov in premirja ter glede na to, da je tudi predsednik vlade kot predstavnik celotne vlade in države, večkrat poudaril, da je Slovenija zavezana mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu ter da si bomo kot država, tudi v luči pravkar pričetega nestalnega članstva v Varnostnem svetu OZN, prizadevali za uveljavitve rešitve dveh držav, razumem to potezo Države Izrael kot poskus vplivanja na demokratične in politične procese, ki bi vodili k omenjenima ciljema," je v pozivu ministrici zapisal vodja poslanske skupine Levice.

Vatovec opozarja še na agresivno kampanjo Izraela, ki poteka od začetka ponovnih spopadov s Palestinci in temelji na dezinformacijah. "Vse to pa zato, da opraviči svoja delovanja v tem konfliktu, ki so eklatantno kršenje mednarodnega vojnega in humanitarnega prava. Za to, da opraviči genocid, ki je v teku, in desetletja trajajoč apartheid."  Ob napadu Ruske federacije na Ukrajino je Evropski parlament sprejel resolucijo o tujem vmešavanju v vse demokratične procese v Evropski uniji, tudi o dezinformacijah, v kateri opozarja na poskuse vplivanja na odločevalce, ki imajo politično motivacijo. "Ocenjujem, da gre v tem primeru za točno tak poskus," še pravi vodja poslanske skupine.

sergeja.hadner@styria-media.si