Slovenija
4393 ogledov

Nesreča v kobilarni, ena kobila poginila, druga poškodovana

primorska 20.01.2009, lipica, konj lipicanec, foto dare cekelis primorska 20.01.2009, lipica, konj lipicanec, foto dare cekelis
Ena kobila poginila, ena je v veterinarski oskrbi.

"V soboto se je ena od kobil tako poškodovala, da je izkrvavela in umrla," je zapisal anonimni vir. "Več ostalih kobil je bilo poškodovanih." Povedal je, da to ni prvi pogin v Kobilarni Lipica in navedel, da je pred tremi meseci poginila še ena kobila. 

V Kobilarni potrjujejo, da se je v soboto med odhodom črede kobil na pašo res zgodila nesreča. "Čreda kobil je na poti od hleva proti pašniku Plinkovci v trenutku v naletu zavila na levo," pojasnjujejo pri Kobilarni. "Ob tem sta se dve kobili dotaknili varovalne ograje na levi strani, točno na mestu, kjer so bili nosilci sicer odprtih vrat, ki zamejujejo osrednji oziroma grajeni del lipiškega posestva od pašnikov."

"Odhod črede kobil na pašo je potekal po rednem urniku in po ustaljeni poti, ki jo čreda kobil uporablja že desetletja. Šlo je za nesrečen splet okoliščin."
Kobilarna Lipica

Dodajajo, da se je kobila 500 Trompeta XLIV (letnik 2005) huje poškodovala in po veterinarski oskrbi podlegla poškodbam, kobila 376 Betalka XXXVI (letnik 2003) pa je v veterinarski oskrbi. 

Pred tremi meseci poginila starejša kobila

Glede nesrečnega dogodka pred tremi meseci pa pojasnjujejo, da je poginila starejša kobila 93 Slavina XIX (letnik 1992). "Pogina te kobile ni mogoče primerjati z nesrečo 14. oktobra, saj je bila kobila 93 Slavina XIX evtanazirana zaradi kolike oziroma zdravstvenih težav s prebavili," razlagajo pri Kobilarni.

Kobilarna Lipica Ambient Prenovljena Kobilarna Lipica
 
Javni zavod Kobilarna Lipica pogine konj sicer sproti evidentira v Centralnem registru kopitarjev pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. "O poginih konj v rednih obdobjih poročamo svetu zavoda in strokovnemu svetu zavoda," pojasnjujejo v Kobilarni. "V primeru prve kobile je bila na Veterinarski fakulteti opravljena patoanatomska sekcija, ki ni pokazala nobene nepravilnosti niti suma strokovne napake. V primeru kobile, ki je poginila po sobotni nesreči, bo patoanatomska sekcija zaključena v prihodnjih dneh. Tudi v tem primeru doslej ni bila ugotovljena nobena nepravilnost pri delu s konji niti sum strokovne napake."

lipicanec lipica v ljubljani | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dodajajo, da v Kobilarni Lipica zagotavljajo oskrbo črede konj lipicancev v skladu s sodobnimi standardi vzreje konj, standardi skrbi za dobrobit živali, Zakonom o Kobilarni Lipica, Zakonom o zaščiti živali in sprejetim rejskim programom. "Za zaposlene v kobilarni, ki skrbijo za konje in jih šolajo, je zelo pomemben čisto vsak konj iz lipiške črede," poudarjajo pri Kobilarni, kjer imajo trenutno 335 konj. 

Od leta 2010 59 smrti konj

Od leta 2010 ima Kobilarna zabeleženih 59 smrti konj. "Vsako leto se rodi od 20 do 25 žrebet, obenem pa nekaj konj pogine," razlagajo v Kobilarni. Po poginih je s številko 14 izstopalo leto 2011, ko so mediji poročali o domnevni namerni zastrupitvi konj, a rezultati preiskav, ki so jih opravili na Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor tega niso potrdili.

Tomi Rumpf je novinarjem povedal, da se je včeraj zgodila delovna nesreča, v kat lipicanci Slovenija Zastrupitev lipicancev se lahko ponovi Lipicanci Odkod strupi? Slovenija Od kod strup, ki je moril lipicance? Kobilarna Lipica preiskava Slovenija Za zastrupitev kriv lupanin

Med omenjenimi 59 konji jih je deset poginilo, 49 jih je bilo evtanazirano, saj se v primerih, ko konju zaradi zelo slabega zdravstvenega stanja kljub intenzivni veterinarski oskrbi ni več mogoče pomagati, odločijo za evtanazijo.

"Med 49 evtanaziranimi konji je bilo 22 konj v starosti 22 ali več let," še pravijo pri Kobilarni. "Prav visoka starost živali, ki so jo spremljale resne, kronične, s starostjo povezane zdravstvene težave ter slabo zdravstveno stanje z neugodno prognozo, je bila tudi razlog, ki je največkrat botrovala odločitvi za evtanazijo."

Kako je z Elizabetinim lipicancem?

Med starejšimi konji je tudi lipicanec, ki ga je simbolno v dar dobila britanska kraljica Elizabeta II. "Lipicanski žrebec 085 Favory Canissa XXII je 4. marca dopolnil 25 let," razlagajo pri Kobilarni. "Nastanjen je v najstarejšem lipiškem hlevu Velbanci, ki se nahaja v zgodovinskem jedru Kobilarne Lipica, kjer si ga lahko ob obisku kobilarne ogledajo obiskovalci."

Slava lipicanka Vizita za živali Tej dragoceni prvorojenki je ime Slava

Pojasnjujejo, da je žrebec je v dobri kondiciji, vendar v starosti 25 let ne nastopa več na predstavah Lipiške šole klasičnega jahanja. Z njim delajo mlajši jahači, saj lahko tako pridobijo veliko znanja in dragocenih izkušenj, ob tem pa intenzivnost treningov prilagajamo žrebčevi starosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.