Slovenija
47076 ogledov

Arso izdal opozorilo najvišje stopnje, ogrožena so lahko življenja

Arso
V noči na petek bo vreme spet pokazalo svojo moč. Agencija za okolje je za petek razglasila opozorilo za vso državo.

Agencija za okolje je zjutraj za celotno državo razglasila oranžno opozorilo, zdaj je stopnjo nevarnosti dvignila na najvišjo stopnjo. Za zahodni in severni del države tako za jutri velja rdeče opozorilo. "V noči na petek in v petek dopoldne bodo Slovenijo zajele obilne padavine s krajevno močnimi nalivi. Zapihal bo močan jugozahodni veter. Morje bo v petek v dopoldanskem času ob visoki plimi poplavljalo okoli 50 cm," opozarjajo na agenciji za okolje.

Ob 12. uri so sklicali izredno novinarsko konferenco, na kateri bodo pojasnili, kakšne nevarnosti nam grozijo. Za pojasnila bodo na voljo predstavniki Agencije za okolje (Branko Gregorčič, Andrej Golob), Geološkega zavoda (Miloš Bavec), Uprave za zaščito in reševanje (poveljnik Srečko Šestan), Direkcije za vode (Neža Kodre) in Zavoda za gozdove (Gregor Danev).

"Ob približevanju atlantske vremenske motnje bo v noči na petek nad severno Italijo in severnim Jadranom nastalo samostojno in globoko ciklonsko območje, ki se bo v petek zjutraj pomikalo prek Slovenije proti severovzhodu. Po Sloveniji tako predvsem v drugem delu noči na petek ter v petek zjutraj pričakujemo zelo burne vremenske procese. Nad našimi kraji se bo močno okrepil jugozahodni veter, zajelo pa nas bo tudi intenzivno deževje z nalivi," pričakovanja opisujejo na agenciji za okolje.

"V pričakovanem močnem strženu jugozahodnega vetra bodo njegove hitrosti na višini 1500 m okoli 100 km/h (28 m/s), zaradi turbulence, ki jo povzroča orografija, pa lahko podobne največje hitrosti pričakujemo tudi ponekod po dolinah. Dež se bo krepil že v prvem delu noči, a bo sprva še dokaj enakomeren. Verjetnost močnih nalivov se bo povečala predvsem v petkovem jutru. Skupaj lahko v dobrih 12 urah v hribovitem svetu pade od 60 do 140 l/m2, na bolj ravninskem vzhodu države pa večinoma od 20 do 50 l/m2. Na Obali poleg vetra in dežja pričakujemo veliko vzvalovanost in visoko plimovanje morja. Dopoldne bo morje lahko naraslo kar okoli 50 cm nad obalno črto."

Vremensko dogajanje se bo nato v petek sredi dneva hitro umirilo, popoldne pa lahko marsikje že posije sonce. 

Rdeče opozorilo pomeni, da so vremenske razmere lahko zelo nevarne. "Možni so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja," se glasi razlaga rdečega opozorila. "Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe," svetuje agencija za okolje. 

rdeče opozorilo vreme | Avtor: Arso Arso

Rdeče opozorilo je  v veljavi od polnoči pa do enajstih oziroma do enih popoldan. 

V severozahodni Sloveniji je prižgano zaradi vetra in dežja, na severovzhodu zaradi dežja, na obali pa tudi zaradi morja. 

Maksimalna hitrost vetra bo več kot 100 kilometrov na uro. "Veter podira drevesa in lahko odkriva strehe. Promet je močno oviran. Možne so prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem je zelo oteženo in mestoma nevarno zaradi letečih predmetov," pojasnjuje na agenciji za okolje in svetujejo: "Ostanite v varnih, zaprtih prostorih. Vrata in okna naj bodo zaprta. Na prostem obstaja možnost smrtno nevarnih poškodb. Ne vključujte se v promet, če res ni nujno potrebno. Spremljajte meteorološka obvestila in opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi."

 | Avtor: Arso Arso

Rdeče opozorilo zaradi dežja pomeni, da je pričakovana količina padavin v 24 urah več kot 150 milimetrov na kvadratni meter. Če voda ne bi odtekala, bi se nabralo 15 centimetrov vode. 

"Možne so poplave večjih razsežnosti. Reke lahko poplavljajo tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste. Verjetni so zemeljski plazovi. Verjetne so motnje pri oskrbi z energijo in pitno vodo. Vozne razmere so zaradi poplavljenih cest nevarne," opozarja agencija za okolje in svetuje: "Iz nižjih prostorov in kleti umaknite hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. Če je potrebno, se umaknite nad območje, ki ga lahko doseže voda. Izklopite elektriko, plin in vodovod. Ne skušajte prečkati vodnega toka. Bodite previdni pri uživanju hrane in vode. Spremljajte informacije in dosledno upoštevajte navodila, ki jih posredujejo pristojne službe in organi."

Prižgano je tudi rdeče opozorilo zaradi povišanega plimovanja oziroma valovanja morja. 

"Morje v večjem obsegu poplavi nižje dele obale. Možnost večje materialne škode na plovilih, vozilih, obalnih cestah in obalni infrastrukturi ter na objektih v urbanem priobalnem območju. Nekatere priobalne ceste so povsem neprevozne, sprehajalne poti ob morju so neuporabne, dostop do plovil je otežen ali nemogoč. Nastanejo težave z odvajanjem komunalnih vodov in komunalne infrastrukture v obalnih mestih, poveča se možnost ekoloških nesreč povezanih s komunalnimi vodi," rdeče opozorilo pojasnjuje agencija za okolje in svetuje: "Ne hodite ob morju in sprehajalnih poteh ob morju. Ne plavajte v morju. Ne vozite po poplavljenih obalnih cestah, avtomobile parkirajte na parkiriščih, ki niso v neposredni bližini morja. Lastniki plovil preverite stanje na privezih. Pozorno spremljajte obvestila o morebitnih težavah s komunalnimi vodi in kanalizacijo. Upoštevajte navodila Civilne zaščite in Uprave za pomorstvo."

Naliv | Avtor: bralka bralka

Jutri popoldne se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16 °C, na Goriškem in ob morju do 20 °C. 

V soboto in nedeljo bo spremenljivo oblačno, predvsem na zahodu bodo nastajale krajevne plohe. Pihal bo jugozahodni veter.

Nad našimi kraji bodo še do prvih dni novembra vztrajali topli in vlažni jugozahodni vetrovi. Prevladovalo bo bolj oblačno vreme, občasno bo predvsem v zahodni Sloveniji tudi rahlo deževalo. Večjih temperaturnih sprememb ne bo, zjutraj bo okoli 10, popoldne pa od 15 do 20 °C.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:45 27.oktober 2023.

    Spet ste zganjali paniko za NIČ!!!

  • Avatar NickMason
    NickMason 12:32 26.oktober 2023.

    Premalo barv je za opozorila,oranžna in rdeča so za vsako vreme,čist brez veze

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 11:44 26.oktober 2023.

    Kot stalno trdim, letos še ni bilo zelene barve na teh kartah, pa ne zato, ker bi bilo vreme čudno, ampak ker se opozarja in nori za vsako dežek in vetrič..Na ta način se prenasičijo in razvrednotijo opozorila.. Če bi ...prikaži več rdeče opozorilo hranili le za najhujše kot so bile nedavne poplave, bi to tudi več ljudi resno vzelo in ustrezno ukrepalo...